
Suomalaiset syövät leipää ahkerammin kuin ruotsalaiset.
Leipä kuuluu suomalaisten ruokapöytään tiiviimmin kuin ruotsalaisten, selviää Leipätiedotuksen ja Ruotsin Brödinstitutetin kuluttajakyselyistä.
Suomessa 72 prosenttia kuluttajista syö leipää päivittäin, kun taas Ruotsissa vastaava luku on 55 prosenttia. Suomalaiset näyttäytyvätkin selvästi suurempina leivänsyöjinä.
Leipä mielletään myös herkulliseksi: Suomessa 91 prosenttia pitää sitä hyvänmakuisena, Ruotsissa 85 prosenttia.
Leipä kuuluu erityisesti aamupalaan
Suomalaisista 76 prosenttia nauttii leipää aamiaisella, 70 prosenttia iltapalalla ja 46 prosenttia välipalalla. Ruotsissa leipä painottuu vielä selvemmin aamiaiseen (70 %), mutta iltapalalla (34 %) ja välipalalla (24 %) se on harvinaisempaa kuin Suomessa.
Suomalaiset syövät leipää ruotsalaisia useammin myös lounaalla ja päivällisellä.

Voiko leipä olla kokonainen ateria?
Ajatus leivästä täysipainoisena ateriana jakaa mielipiteitä: Suomessa 44 prosenttia pitää sitä riittävänä ateriana, Ruotsissa näin ajattelee 59 prosenttia. Erityisesti ruotsalaiset nuoret syövät leipää ateriaksi vähintään kahdesti viikossa. Suomessa nuoret aikuiset suosivat leipää ennen kaikkea välipalana.
Täysjyvää leivästä vai puurosta?
Suomalaisista 77 prosenttia syö täysjyväviljaa mieluiten leipänä, 42 prosenttia puurona. Ruotsissa 68 prosenttia valitsee täysjyvän lähteeksi leivän, kun taas puuro on ensisijainen vaihtoehto vain joka neljännelle.
Tutkimuksissa nousi esiin myös väärinkäsitys: yli puolet suomalaisista luulee kuidun ja täysjyvän tarkoittavan samaa asiaa. Todellisuudessa kuitua saadaan myös kasviksista, hedelmistä ja marjoista, mutta täysjyvävilja viittaa ainoastaan viljatuotteisiin, joissa jyvä on mukana kokonaisena.
Lähde: Iltalehti