Pihka on luonnonmateriaali, jota voidaan käyttää monin eri tavoin, erityisesti terveyden ja kauneudenhoitoon.

Pihkaa saa Suomessa helpoiten männyistä ja kuusista. Muista kuitenkin, että sen kerääminen ilman maanomistajan lupaa on kiellettyä.

Tässä muutamia hyödyllisiä käyttötapoja pihkalle. Muista konsultoida lääkäriä mikäli haluat kokeilla pihkaa lääkinnälliseen tarkoitukseen.

Kuva: Wikipedia Commons

Terveyteen

Haavojen ja ihotulehdusten hoito: Pihkalla on antimikrobisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä tehokkaan hoitokeinon pienille haavoille, naarmuille, palovammoille ja hyönteisten puremille. Pihkavoide voi nopeuttaa haavojen paranemista ja estää infektioita.

Ihosairauksien hoito: Pihkaa voidaan käyttää ekseeman, psoriaasin ja muiden ihosairauksien hoitoon sen rauhoittavien ja parantavien ominaisuuksien vuoksi.

Niveltulehdus ja lihaskivut: Pihkaa voidaan käyttää lievittämään niveltulehduksen ja lihaskipujen oireita. Pihkaa sisältävät voiteet tai balsamit voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja lievittämään kipua.

    Kauneudenhoitoon

    Ihonhoito: Pihkaa voidaan käyttää kosteuttamaan ja pehmentämään ihoa. Se auttaa myös rauhoittamaan ärtynyttä ja kuivaa ihoa.

    Aknen hoito: Pihkalla on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään aknen aiheuttamia tulehduksia ja punoitusta.

      Muut käyttötavat

      Liima: Pihkaa voidaan käyttää luonnollisena liimana esimerkiksi puusepäntöissä tai askartelussa. Se toimii hyvin puuliimana ja on ympäristöystävällinen vaihtoehto synteettisille liimoille.

        Ruoanlaitto

        Mausteena: Vaikka tämä ei ole yleistä, joissakin kulttuureissa pihkaa käytetään pienten määrien mausteena tai aromina ruoanlaitossa.

          Perinteinen käyttö

          Suitsukkeet: Pihkaa on käytetty suitsukkeena sen miellyttävän tuoksun vuoksi. Suitsukkeena käytetty pihka voi myös auttaa puhdistamaan ilmaa ja luomaan rauhoittavan ilmapiirin.

          Kansanlääkintä: Pihkaa on käytetty perinteisessä kansanlääkinnässä monenlaisiin vaivoihin, kuten hengitystieinfektioiden hoitoon ja ruoansulatusongelmien lievittämiseen.

            Pihkan monipuoliset käyttömahdollisuudet tekevät siitä arvokkaan luonnonmateriaalin, jota voidaan hyödyntää monin eri tavoin niin terveyden kuin päivittäisen elämänkin parantamiseksi.

            Jaa vinkit ystävillesi!