Kahviporot, eli käytetyt kahvinpurut, tarjoavat monia hyödyllisiä käyttötarkoituksia sekä kotitaloudessa että puutarhassa.

Ennen vanhaan kahviporoja käytettiin enemmänkin, kun saatavilla ei ollut kaikenlaisia puhdistusaineita ja muita kaupallisia tuotteita.

Muistan oman mummoni lannoittaneen kahviporoilla kasveja ja karkoittaneen hyönteisiä. Lisäksi hän käytti kahviporoja pahojen hajujen poistamiseen.

Kuva: pxhere.com

Lue alta muutamia loistavia tapoja hyödyntää kahviporoja:

  1. Kompostointi:
    • Kahviporot ovat erinomainen lisä kompostiin. Ne lisäävät kompostiin typpeä, joka on tärkeää kompostin tasapainoiselle hajoamisprosessille.
  2. Kasvien lannoitus:
    • Kahviporot sisältävät ravinteita, kuten typpeä, kaliumia ja magnesiumia, jotka ovat hyödyllisiä kasveille. Voit ripotella kahviporoja suoraan kasvien juurelle tai sekoittaa niitä multaan.
  3. Tuholaistorjunta:
    • Kahviporot voivat auttaa pitämään tuholaisia, kuten etanoita ja kotiloita, poissa kasveista. Levitä kahviporoja kasvien ympärille luodaksesi esteen.
  4. Hajunpoisto:
    • Kahviporot ovat luonnollinen hajunpoistaja. Voit käyttää niitä jääkaapissa, roskakorissa tai muissa tiloissa, joissa on epämiellyttäviä hajuja. Anna porojen kuivua ja aseta ne avoimeen astiaan tai pussiin hajunpoistajaksi.
  5. Ihonhoito:
    • Kahviporoja voidaan käyttää kuorintavoiteena, sillä niiden karkea rakenne auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa. Sekoita kahviporot esimerkiksi kookosöljyyn ja hiero ihoa varovasti.
  6. Puhdistus:
    • Kahviporot voivat toimia luonnollisena hankausaineena likaisille pinnoille, kuten uunin pinnoille tai kattiloille. Niiden karkea rakenne auttaa irrottamaan likaa ja rasvaa.
  7. Kissanpennun karkottaminen:
    • Jos haluat pitää kissanpennut poissa tietyiltä alueilta, kahviporojen ja appelsiininkuorten sekoitus voi toimia tehokkaana karkotteena.
  8. Värjäys:
    • Kahviporoja voidaan käyttää luonnollisena väriaineena esimerkiksi kankaan, paperin tai pääsiäismunien värjäämiseen. Ne antavat lämpimän, ruskean sävyn.
  9. Kodin viherkasvit:
    • Kahviporot voivat auttaa parantamaan huonekasvien kasvua. Sekoita pieni määrä kahviporoja multaan tai tee laimea kahviporovettä kasvien kasteluun.

Käytettyjen kahvinporojen hyötykäyttö ei ainoastaan vähennä jätettä – lannoitteiden ja muiden karkoittimien korvaaminen kahviporoilla säästää nimittäin myös rahaa.

Jaa vinkit ystävillesi!