Tölkkipavut ovat edullista ja ravitsevaa ruokaa.
Kun tekee keittoa, keittiömestari Risto Mikkola suosittelee valmistamaan sitä reilumman satsin kerralla. Hänen mukaansa erityisesti jauheliha-, makkara- ja lihakeitot vain paranevat uudelleen lämmitettyinä.
Mikkolan mukaan ilmiölle on selitys: peruna. Hän arvelee, että lämmitettäessä perunan rakenne hajoaa hieman ja samalla suurustaa keittoa, mikä tekee koostumuksesta täyteläisemmän.
Pavut ja linssiruoat ovat Mikkolan suosikkeja
Sama pätee hänen mukaansa myös papu- ja linssiruokiin, jotka ovatkin Mikkolan omia suosikkeja. Hän kuvailee Iltalehdelle tomaattista papu-linssikeittoaan ”herkullisen täyteläiseksi ja aromikkaaksi” – ja lisäksi sen valmistus käy nopeasti, kun käyttää valmiiksi keitettyjä tölkkipapuja ja -linssejä.
Keittiömestari neuvoo aloittamaan sipulin, porkkanan ja varsisellerin freesaamisella. Sen jälkeen lisätään tomaattimurska, pavut ja linssit. Koska raaka-aineet ovat jo kypsiä, keitto valmistuu nopeasti ilman pitkää haudutusta.
Huuhtele pavut ja linssit
Mikkola kuitenkin muistuttaa, että pavut ja linssit kannattaa aina huuhdella ennen käyttöä.
– Suosittelen pavuille huuhtelua senkin takia, että niissä voi olla purkkimainen maku. Ovathan ne olleet samassa, vähän limaisessa liemessä, Mikkola toteaa Iltalehdelle.
Helppouden lisäksi pavut ovat myös terveellisiä ja edullisia. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, rautaa, kalsiumia ja B-ryhmän vitamiineja.
Kaupoista löytyy laaja valikoima valmiiksi keitettyjä papuja, mutta säästäväinen voi valita myös kuivatut pavut – kunhan muistaa liottaa ne yön yli ja keittää kunnolla runsaassa vedessä.
Lähde: Iltalehti