Kaurapuuro pitää pintansa – asiantuntijat uskovat tietävänsä, miksi suomalaiset pitävät erityisesti kaurahiutaleista.
Suomalaiset ovat edelleen todellista puurokansaa, ja erityisesti kaurapuuro kuuluu monen aamupöytään. Kaurahiutaleiden suosio on pysynyt vahvana, vaikka ruishiutaleiden ja neljän viljan hiutaleiden käyttö on laskussa.
Elovenan brand manager Meri Mattila kertoo Iltalehden haastattelussa, että kaura on pysynyt suomalaisten ruokavaliossa poikkeuksellisen pitkään.
– Suomalaisten ruokavalio ja ruokakauppojen valikoima on muuttunut aika paljon sadassa vuodessa. On lohdullinen ja rauhoittava asia, että tietyistä asioista, kuten kaurahiutaleista, pidetään kiinni, Mattila toteaa.

Ihmiset ovat tietoisia kauran terveellisyydestä
Kauran suosio selittyy osin sen terveellisyydellä. Raision tuoteryhmäpäällikkö Pauliina Öhman muistuttaa, että suomalaiset ovat tietoisia kauran hyödyistä.
– Tuntuu, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että kuitua pitää syödä, jotta vatsa voi hyvin. On myös ymmärretty, että kauran kuitu on lempeää vatsalle, Öhman sanoo.
EU on hyväksynyt kauralle neljä virallista terveysväittämää, jotka liittyvät kolesterolin ja verensokerin hallintaan sekä suoliston hyvinvointiin. Öhmanin mukaan myös maku vaikuttaa suosion taustalla:
– Kaura on maultaan aika mietoa, joten se sopii moniin makumieltymyksiin.
Mattila oikoo myös yleisen harhaluulon pikakaurahiutaleista:
– Jossain vaiheessa on ehkä ajateltu, että pikakaurahiutale on jotenkin enemmän prosessoitua kuin muut kaurahiutaleet. Se ei pidä paikkaansa.
Öhman puolestaan antaa vinkin täydelliseen kaurapuuroon:
– Maukkaimman puuron saa, kun tekee sen muuhun kuin pelkkään veteen. Nesteenä voi käyttää kaurajuomaa tai maitoa tai näiden ja veden sekoitusta.
Kaurapuuro pysyy siis suomalaisessa ruokapöydässä vuodesta toiseen – eikä ihme, sillä se on sekä terveellinen että monikäyttöinen aamupalan klassikko.
Perjantaina 10. lokakuuta vietetään kansainvälistä puuropäivää.
Lähde: Iltalehti