Mesimarja on tuttu näky suomalaisissa metsissä ja sitä kasvaa kosteilla puoliavoimilla kasvupaikoilla, niityillä, pientareilla, korvissa, rantametsissä ja lehdoissa.

Mesimarja on todella aromikas ja se sisältää yli kahtasataa eri aromaattista ainetta. Mesimarjaa voidaan käyttää pieninäkin määrinä hilloissa, marmeladeissa ja likööreissä. Mesimarjaa voi myös käyttää jäädykkeissä ja leivonnaisissa.

Kuva: Wikipedia Commons

Älä pilaa mesimarjaa kuumentamalla

Mesimarjaa ei kannata kuumentaa, sillä se sisältää yhdisteitä, jotka muuttuvat kuumentaessa karvaan makuiseksi.

Mesimarja tarjoaa makunsa lisäksi useita terveysvaikutuksia.

  1. Antioksidanttiset ominaisuudet: Mesimarja sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten polyfenoleja ja flavonoideja, jotka auttavat suojaamaan kehon soluja oksidatiiviselta stressiltä. Tämä voi vähentää kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä syövän riskiä.
  2. Anti-inflammatoriset vaikutukset: Marjojen sisältämät yhdisteet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Tämä on tärkeää monien kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
  3. C-vitamiinin lähde: Mesimarja on hyvä C-vitamiinin lähde, joka on välttämätön immuunijärjestelmän toiminnalle, ihon terveyden ylläpitämiselle ja haavojen parantumiselle. C-vitamiini myös tehostaa raudan imeytymistä ruokavaliosta.
  4. Ravintokuitu: Mesimarja sisältää ravintokuitua, joka edistää ruoansulatusta ja suoliston terveyttä. Kuitu auttaa myös ylläpitämään kylläisyyden tunnetta ja voi siten auttaa painonhallinnassa.
  5. Verensokerin säätely: Marjat voivat auttaa tasapainottamaan verensokeritasoja, mikä on hyödyllistä erityisesti diabeetikoille ja insuliiniresistenssistä kärsiville.
  6. Sydänterveys: Mesimarjan sisältämät antioksidantit ja kuitu voivat parantaa sydänterveyttä vähentämällä veren kolesterolipitoisuutta ja parantamalla verisuonten toimintaa.
  7. Ihon terveys: C-vitamiini ja antioksidantit edistävät kollageenin muodostumista, mikä on tärkeää ihon kimmoisuudelle ja nuorekkuudelle. Antioksidantit voivat myös auttaa suojaamaan ihoa UV-säteilyn haitoilta.

Mesimarja on monipuolinen ja ravinteikas marja, jolla on lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Se on loistava lisä terveelliseen ruokavalioon.

Parhaat mesimarjasadot saadaan yleensä Kuopio-Kemi -vyöhykkeeltä.