Makkara pitää pintansa grillikansan ykkösherkkuna – asiantuntijat kertovat, miten sen saa parhaimmilleen.
Grillikesän ykkösnimi on jälleen kerran makkara. Ilta-Sanomien kyselyyn vastanneista lähes 14 000 suomalaisesta valtaosa kertoi suosivansa makkaraa grillissä, eikä suosio näytä hiipuvan. Makkaran asemaa suosikkigrillattavana selittävät sen helppous, edullisuus ja monipuolisuus.
Kyselyn perusteella 64 prosenttia antaa makkaroiden lämmetä ensin huoneenlämmössä ennen grillaamista. Loput, noin 36 prosenttia, siirtävät makkarat suoraan jääkaapista kuumaan grilliin.
Viiltojen tekeminen jakaa mielipiteitä: noin kolme neljästä vastaajasta viiltää makkaransa ennen grillaamista, kun taas 24 prosenttia jättää ne kokonaan tekemättä.

Makkara kannattaa nostaa lämpenemään ennen grilliä
Grillaamisen asiantuntijat Atria Foodservicen kehityspäällikkö Kasper Sjöholm ja HKFoodsin tuotekehitystiimin Food Designer Kira Weckman kehottavat antamaan makkaroille hetken aikaa lämmetä ennen kuin ne päätyvät ritilälle.
– Makkarakin saisi olla huoneenlämmössä mielellään puoli tuntia ennen grillausta, Weckman kertoo Ilta-Sanomille.
– Kyllä se on ihan hyvä ottaa huoneenlämpöön ennen paistoa. Makkaroissa ei ole samanlaista kypsennykseen liittyvää tarvetta kuten kokolihoissa. Makkara on kuitenkin massa, Sjöholm jatkaa.
Viillot – makuasia vai tarpeellinen toimenpide?
Makkaran viiltely jakaa mielipiteitä, mutta siihen liittyy muutakin kuin ulkonäkö.
– Totta kai makkara myös kuumenee viiltojen avulla sisältä hieman nopeammin, Sjöholm toteaa. Hänen mukaansa juustomakkaroihin viiltoja ei kannata tehdä, sillä juusto voi valua ulos ja palaa helposti. Raakamakkarat puolestaan jätetään kokonaan viiltelemättä.
– Grillimakkaroihin, nakkeihin ja muihin kypsiin makkaroihin saa tehdä viiltoja mielin määrin, Weckman sanoo.

Hyvä makkara ei kaipaa kikkailua
Grillauksen perusperiaatteet pätevät myös makkaroihin: pidä grilli puhtaana ja lämpö tasaisena. Näin vältät palamisen ja saat tasaisesti kypsyneen lopputuloksen.
– Kuumuuden kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät makkarat pala, Sjöholm muistuttaa.
Weckmanin mukaan grillimakkara maistuu sellaisenaan – riittää, kun kylkeen laittaa hyvää sinappia ja tuoreita vihanneksia.
Raakamakkara vaatii malttia
Raakamakkara sopii niin grilliin kuin muihin ruokiin: siitä syntyy vaivatta esimerkiksi pastoja, patoja tai grillattavia voileipiä. Ennen grillaamista raakamakkarat kannattaa nostaa huoneenlämpöön ja sipaista pintaan hieman öljyä. Veitsenkärjellä tehdyt pienet pistot ehkäisevät halkeilua.
– Raakamakkaroita ei kannata grillata täydellä teholla, vaan mieluummin keskilämmöllä, jotta makkarat ehtivät kypsyä ja niihin tulee herkullinen paistopinta.
Liian kova lämpö voi johtaa siihen, että kuori palaa mutta sisus jää raa’aksi. Käännellen ja malttia käyttäen lopputulos on mehevä. Ohuet raakamakkarat kypsyvät noin 10 minuutissa, kun taas paksummat voivat vaatia jopa 20 minuuttia.
Lähde: Ilta-Sanomat