Säilykepunajuuriliemi voi sisältää runsaasti ravintoaineita, joita kehosi tarvitsee.

Säilötyt punajuurista erittyy liemeen ravinteita ja antioksidantteja, jotka voivat edistää terveyttä. Kerroimme aikaisemmin myös miksi maustekurkkulientä ei tulisi kaataa viemäriin.

Lue alapuolelta miksi etikkapunajuurten liemestä kannattaa säilyttää ja hyödyntää ainakin osa.

Kuva: pxhere.com

1. Ravintoaineet ja antioksidantit

Punajuuret ovat tunnettuja korkeasta ravinnepitoisuudestaan, mukaan lukien vitamiinit (kuten C-vitamiini), mineraalit (kuten kalium ja rauta), ja antioksidantit (kuten betaniini). Osa näistä ravintoaineista liukenee säilykeliemeen ja voi näin ollen olla saatavilla myös liemestä.

2. Verenpaineen säätely

Punajuuret sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka voivat muuntua kehossa typpioksideiksi. Typpioksidit laajentavat verisuonia, mikä voi auttaa alentamaan verenpainetta. Etikkapunajuuriliemi voi siis potentiaalisesti tarjota saman hyödyn, jos siinä on riittävästi nitraatteja.

3. Tulehdusten vähentäminen

Punajuuret ja niiden liemi sisältävät antioksidantteja, kuten betalaiineja, joilla on tulehduksia vähentäviä ominaisuuksia. Näiden yhdisteiden nauttiminen voi auttaa vähentämään kehon kroonisia tulehduksia.

4. Ruokahalun ja ruoansulatuksen parantaminen

Punajuuriliemi voi auttaa stimuloimaan ruokahalua ja parantamaan ruoansulatusta, erityisesti jos siinä on etikkaa. Etikka tunnetaan ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan.

5. Maksan ja sapen toiminta

Joidenkin tutkimusten mukaan punajuuret voivat tukea maksan toimintaa ja edistää sappinesteen eritystä, mikä voi auttaa rasvojen ruoansulatuksessa ja maksan puhdistumisessa.

6. Elektrolyyttitasapaino

Punajuuriliemi sisältää elektrolyyttejä, kuten kaliumia ja natriumia, jotka ovat tärkeitä kehon nestetasapainon ylläpitämisessä. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä urheilijoille ja fyysisesti aktiivisille henkilöille.

Huomioitavaa

  • Sokeri ja suola: Monet säilykepunajuuriliemet sisältävät lisättyä sokeria ja suolaa, mikä voi olla haitallista suurissa määrissä, erityisesti jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai diabeteksestä.
  • Etikka: Liemessä oleva etikka voi olla haitallista hampaille ja aiheuttaa vatsavaivoja joillekin henkilöille, jos sitä käytetään liiallisesti.

Vaikka säilykepunajuuriliemessä voi olla useita terveyshyötyjä, on tärkeää ottaa huomioon sen sisältämät lisäaineet ja mahdolliset haittavaikutukset.

Kuten aina, kohtuullinen käyttö on avainasemassa terveyden ylläpitämisessä.