Joulukka on marja, jonka moni jättää poimimatta. Terveydellisiltä ominaisuuksiltaan se on kuitenkin vähintään yhtä hyvä kuin sen lähisukulainen mustikka.

Juolukkaa luultiin aikaisemmin myrkylliseksi ja vatsakipuja aiheuttavaksi marjaksi, jonka vuoksi sen maine on mustikkaa kehnompi.

Satoisa ja helposti poimittava marja

Juolukka kasvattaa korkeampia varpuja kuin mustikka, jonka vuoksi sen poimiminen ei vaadi yhtä suurta kyykistelyä.

Mustikka on jo pitkään tunnettu supermarjana, kun taas sitä muistuttavaa juolukkaa on pidetty marjana, jota kannattaa välttää.

Nykyään kuitenkin tiedetään, että juolukka (Vaccinium uliginosum) on jopa mustikkaa parempi marja.

Kuva: Wikipedia Commons

Tässä on katsaus juolukan tärkeimpiin terveysvaikutuksiin:

  1. Runsaasti antioksidantteja: Juolukka sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten antosyaaneja, flavonoideja ja C-vitamiinia. Nämä yhdisteet auttavat suojaamaan kehon soluja oksidatiiviselta stressiltä ja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta, mikä voi vähentää riskiä monille kroonisille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille ja syövälle.
  2. Silmien terveys: Antosyaanit, joita on runsaasti juolukassa, voivat parantaa näkökykyä ja suojata silmien terveyttä. Ne voivat vähentää silmänpohjan rappeuman ja muiden ikääntymiseen liittyvien silmäsairauksien riskiä.
  3. Tulehduksenvastaiset ominaisuudet: Juolukan sisältämät yhdisteet voivat vähentää tulehdusta kehossa. Tämä voi auttaa lievittämään tulehduksellisia sairauksia, kuten nivelreumaa, ja parantaa yleistä terveyttä.
  4. Parantaa aivojen toimintaa: Juolukan antioksidanttien on osoitettu tukevan aivojen terveyttä. Ne voivat parantaa muistia, kognitiivisia toimintoja ja vähentää riskiä neurodegeneratiivisille sairauksille, kuten Alzheimerin taudille.
  5. Verensokerin säätely: Juolukka voi auttaa säätelemään verensokeritasoja, mikä voi olla hyödyllistä erityisesti diabeetikoille. Marjan sisältämät polyfenolit voivat parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää verensokerin vaihteluita.
  6. Sydämen terveys: Juolukan säännöllinen nauttiminen voi tukea sydämen terveyttä. Sen antioksidantit auttavat alentamaan verenpainetta, parantamaan verenkiertoa ja vähentämään kolesterolitasoja, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
  7. Ruoansulatuksen tuki: Juolukka sisältää kuitua, joka tukee ruoansulatusta ja edistää suoliston terveyttä. Kuitu auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja voi vähentää riskiä ummetukselle ja muille ruoansulatusongelmille.

Juolukka on siis monipuolinen marja, jonka terveysvaikutukset ovat merkittäviä. Se sopii hyvin osaksi terveellistä ruokavaliota, erityisesti marjojen ystäville.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, martat.fi