MTV:n Huomenta Suomessa haastateltiin Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkaraista.

Hanna jakoi haastattelun aikana vinkkejä sienestäjille ja peräänkuulutti lajitunnistuksen tärkeyttä, sillä jotkin sienet voivat olla hyvinkin myrkyllisiä.

Pelkkiin sienisovelluksiin ei myöskään kannata luottaa sataprosenttisesti, sillä sienten ulkonäkö voi vaihdella merkittävästi iän ja olosuhteiden mukaan. Epävarmat tapaukset onkin hyvä varmistaa asiantuntevalta ihmiseltä.

Kuva: pxhere.com

Puhdista sienet jo metsässä

Sienet kannattaa ehdottomasti esikäsitellä metsässä.

– Jos on tunnistanut sienen, niin esiperkaus ja puhdistaminen kannattaa tehdä jo metsässä, ettei kanneta sitä biojätettä turhaan kotiin, Pikkarainen kertoo.

Pikkaraisen mukaan sienet kannattaa puhdistaa ja valmistaa kotona mahdollisimman nopeasti ruoaksi tai säilöntään. Sienet kuitenkin säilyvät kylmässä seuraavaankin päivään.

“Sikurirousku on aivan loistava”

Pikkarainen kehottaa ihmisiä opettelemaan tunnistamaan 1-2 uutta sienilajia vuodessa. Pikkaraisen oma suosikki on kaikille tuttu kantarelli sekä hieman tuntemattomampi sikurirousku.

– Sikurirousku on aivan loistava! Se on sellainen rousku, jota ei tarvitse esikeittää.

Asiantuntijan mukaan sikurirouskua voi kuivattuna ripotella esimerkiksi vaniljajäätelön päälle.

– Tulee aivan loistava jälkiruoka.

Sikurirousku voi mennä helposti sekaisin sitä muistuttavan kangasrouskun kanssa, joka vaatii esikäsittelyn. Sikurirousku kuitenkin eroaa kangasrouskusta hieman hennomman rakenteen ja tummemman jalan sekä heltan avulla.

– Sikurirouskulla on myös tyypillinen oma tuoksunsa. Se on mausteinen, currymainen ja ehkä vähän lakritsinen. Jollei se ole ihan pystyyn kuivunut, niin siinä on todella runsas maitiaisneste, Pikkarainen kertoo.

Muista tunnistaa sienet varmasti ennen kuin käytät niitä ravinnoksi.