Suomalaiset tunnetaan arkoina maustajina.
Suomalaiset käyttävät keittiössä keskimäärin vain kolmea maustetta, usein tuttuja kuivattuja mausteita ja maustesekoituksia.
Keittiöpäällikkö Mikko Kaukonen suosittelee kuitenkin lisäämään makua myös sitruunan ja limetin kuoriraasteella, joka tuo ruokaan raikkautta ja aromaattisuutta – erityisesti kala-, äyriäis- ja kasvisruoissa.
– Ne toimivat periaatteessa aika hyvin kaikessa. Kala ja äyriäiset, salaatit sekä kasvisruoat. Raastettu kuori tuo heti annokseen aromaattisuutta sekä herkullista tuoksua, Kaukonen kertoo Ilta-Sanomille.
– Käytän paljon yrttejä. Ne tuovat raikkautta ja aromaattisuutta ruokaan.
Lisäksi Kaukonen käyttää paljon tuoreita yrttejä, kuten salviaa, sitruunatimjamia ja sitruunaverbenaa, jotka sopivat sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.
– Ne ovat sellaisia, mitä tykkään käyttää monen raaka-aineen kanssa. Maustan kaloja ja lihojakin niillä. Moni yrtti toimii jälkiruoissakin.
Lähde: IS / Ruokala