Suomi on edelleen maailman ykkösmaa kahvin juonnissa, sillä meillä sitä juodaan enemmän kuin missään muussa maassa.
Suomalainen juo keskimäärin 28 kupillista kahvia viikossa. Siksi ei ole yhdentekevää, miten kahvia säilytetään tai keitetään – etenkin kun haluamme, että päivittäiset neljä kupillista maistuvat hyvältä.
Kahvipaahtimo Arvid Nordquistin tiedotteessa todetaan, että kahvin suurin vihollinen on happi.
Heti kun kahvipaketti avataan, kahvin eteeriset öljyt alkavat hapettua, mikä heikentää makua vähitellen. Paras tapa säilyttää kahvia on pitää se omassa pakkauksessaan, ilmatiiviissä ja kannellisessa purkissa.
– Parhaiten kahvi säilyy viileässä. Kahvin säilyttämisestä jääkaapissa voi olla pientä etua, mutta vain siinä tapauksessa, että se ei joudu kosketuksiin voimakkaiden hajujen, kuten homejuuston ja sipulin kanssa. Huonoin mahdollinen kahvipurkin säilytyspaikka on lieden lähellä, kertoo kahviasiantuntija ja Arvid Nordquist Finlandin maajohtaja Cecilia Mérus tiedotteessa.
Huuhtele kahvinkeittimen jäännösvesi
Kahvin makuun vaikuttaa suoraan veden laatu, sillä kahvikupillisen sisällöstä 98,2 prosenttia on vettä. Kahvi tulisi aina keittää puhtaasta ja kylmästä vedestä, eikä vettä tule kaataa keittimeen muulla kuin puhtaalla astialla.
Mérus muistuttaa, että kahvinkeittimiin jää jokaisen käytön jälkeen niin sanottu jäännösvesi, jotta keitin toimisi oikein.
Jos kahvinkeitin on käyttämättä useita viikkoja, suositellaan keittimen läpi ajettavaksi ensin pelkkää puhdasta vettä ennen kahvin keittämistä, jotta varmistetaan hyvä maku.
– Jos kesämökillä ei ole talvella lämmitystä, kannattaa tuo kahvinkeittimen jäännösvesi kaataa ennen talven tuloa pois, jotta se ei jäätyessään riko keitintä, Mérus neuvoo tiedotteessa.