Ylikypsät omenat lentävät helposti kompostiin tai roskikseen. Niitä voi kuitenkin käyttää monin tavoin säästäen samalla luontoa ja rahaa.

Ylikypsät omenat ovat erinomainen raaka-aine monenlaisiin resepteihin ja ruokiin, vaikka ne eivät enää olisi parhaimmillaan tuoreena syötäväksi.

Kuva: Wikipedia Commons

Tässä muutamia tapoja käyttää ylikypsiä omenoita:

  1. Omenasose: Ylikypsät omenat ovat täydellisiä omenasoseen valmistamiseen. Kuori ja pilko omenat, poista siemenet ja keitä ne kattilassa pienessä määrässä vettä, kunnes ne ovat pehmeitä. Voit maustaa sokerilla ja kanelilla maun mukaan ja soseuttaa seoksen.
  2. Omenapiirakka ja muut leivonnaiset: Ylikypsät omenat sopivat erinomaisesti omena- tai muuhun hedelmäpiirakkaan. Leivonnaisissa omenien rakenne ei ole niin tärkeä, joten ylikypsien omenien maku tulee hienosti esiin.
  3. Smoothiet: Lisää ylikypsiä omenoita smoothieen muiden hedelmien ja vihannesten kanssa. Omenat antavat smoothielle luonnollista makeutta ja kermaista koostumusta.
  4. Omenapiirakka: Ylikypsät omenat toimivat hyvin myös omenapiirakkaan. Omenan makeus ja mehukkuus parantavat kakun makua ja kosteutta.
  5. Omenalevite: Omenalevite on paksua, levitettävää herkkua, joka valmistetaan keittämällä omenasosetta hitaasti mausteiden kanssa, kunnes se paksunee ja karamellisoituu. Omenalevite sopii erinomaisesti paahtoleivän päälle tai lisukkeeksi erilaisiin ruokiin.
  6. Hillot ja chutneyt: Ylikypsistä omenoista voi valmistaa monenlaisia hilloja ja chutneyta, jotka ovat herkullisia lisukkeita juustoille, lihalle tai leivälle.
  7. Omenakaramellit ja -sipsit: Voit tehdä ylikypsistä omenoista myös herkullisia omenasipsejä tai -karkkeja kuivaamalla ne uunissa. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja kuivata matalassa lämpötilassa, kunnes ne ovat rapeita.
  8. Omenamehu ja -siideri: Ylikypsät omenat ovat erinomainen raaka-aine myös omenamehun tai kotitekoisen siiderin valmistamiseen. Omenien makeus korostuu mehuissa ja siidereissä.
  9. Omenapannukakut tai -vohvelit: Raasta ylikypsiä omenoita pannukakkutaikinaan tai vohvelitaikinaan lisäämään makua ja kosteutta. Omenat antavat herkullisen lisän perinteisiin pannukakkuihin ja vohveleihin.
  10. Kompotit: Keitä ylikypsiä omenoita sokerin ja mausteiden kanssa, kuten kanelin ja neilikan, ja tarjoile lämpimänä jäätelön, jogurtin tai kakun kanssa.

Näillä tavoilla voit hyödyntää ylikypsät omenat ja vähentää ruokahävikkiä samalla, kun valmistat herkullisia ruokia ja jälkiruokia.

Jaa vinkit ystävillesi!