Punaviini pitää pintansa joulupöydässä – asiantuntija muistuttaa oikeista lämpötiloista ja jakaa helpon ilmausvinkin.
Suomalaiset luottavat yhä punaviiniin joulun aikaan, vaikka sen sopivuus monipuoliseen juhlapöytään ei ole itsestäänselvyys. Alkon tekemän tuoreen kyselyn mukaan jopa 76 prosenttia vastaajista kaataa jouluruokien seuraksi punaviiniä. Valinta ei yllätä Alkon tuoteviestintäpäällikkö Matti Syrjää, mutta hänellä on juomasta myös huomio, joka saattaa pistää perinteitä rakastavan pohtimaan uudelleen omia rutiinejaan.
– Suomalainen joulupöytä on juomavalintoja ajatellen tosi haastava. Siellä on paljon etikkaisia, makeita ja imeliä makuja. Jos ajattelee ruokakokonaisuutta, punaviini on ehkä se vähiten sopiva vaihtoehto, Syrjä sanoo Iltalehdelle.
Siitä huolimatta hän korostaa, ettei joulu ole tiukkojen sääntöjen aikaa, vaan tärkeintä on omasta lasista löytyvä suosikki.
– Kinkku on tärkeä ja ihmiset tykkäävät punaviinistä, joten kyllähän se tähän vuodenaikaan sopii hyvin. On täysin ok valita lasiin se oma suosikkijuoma, vaikka se ei joka haarukalliselle olisikaan täysin paras vaihtoehto.

Tarjoile viini oikean lämpöisenä
Useimmissa kodeissa viinien tarjoilulämpötilat menevät jouluna rutiinilla ja usein juuri sen vuoksi myös väärin. Syrjän mukaan yksinkertainen ajoitus auttaa saamaan molemmista viinityypeistä parhaat puolet esiin.
– Valkoviinit kannattaa säilyttää jääkaapissa. Noin 20–30 minuuttia ennen syömistä valkoviini otetaan huoneenlämpöön ja samalla punaviini nostetaan jääkaappiin viilenemään.
Sääntö kuulostaa vastoin perinteistä käsitystä punaviinin tarjoilusta, mutta Syrjä perustelee sitä muuttuneella huonelämpötilalla.
– Punaviiniin on totuttu huoneenlämpöisenä, mutta nykyään huoneilma on yli 20 astetta, kun ennen se oli lähempänä 18 astetta. Pieni viileys keventää viinin tuntua ja tuo aromit kivasti esiin, Syrjä perustelee.
Valkoviinille puolestaan 10–12 asteen tarjoilulämpötila on optimaalisin, eikä jääkaappikylmä pullo pääse oikeuksiinsa.
– Jos viini on oikein kylmää, sieltä eivät pääse oikeuksiinsa ne hienot hedelmäiset ja mausteiset aromit tai tammikypsytyksen tuoma vivahteikkuus.
Syrjä ei suosittele pakastimen käyttöä pikajäähdytykseen, sillä äkillinen lämpötilanvaihdos voi muuttaa viinin aromirakennetta.
Lähde: Iltalehti











