Kurkuma on mauste, joka on tunnettu paitsi makunsa ja värinsä, myös terveysvaikutustensa vuoksi.

Kurkuman aktiivinen yhdiste, kurkumiini, on tutkittu laajasti sen potentiaalisten terveydellisten hyötyjen takia.

Tässä osa kurkuman tarjoamista huikeista terveysvaikutuksia:

  1. Tulehdusta ehkäisevä vaikutus: Kurkumiini on voimakas yhdiste, joka voi auttaa vähentämään kehon kroonista tulehdusta. Tämä voi olla hyödyllistä monien kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, diabeteksen ja nivelrikon, hoidossa.
  2. Antioksidanttiset ominaisuudet: Kurkumiini toimii antioksidanttina, joka auttaa suojaamaan soluja vapailta radikaaleilta ja oksidatiiviselta stressiltä. Tämä voi vähentää kroonisten sairauksien ja ikääntymisen vaikutuksia.
  3. Parantaa aivojen toimintaa: Kurkumiini voi lisätä aivojen neurotrofista tekijää (BDNF), joka on tärkeä aivojen toiminnalle ja terveydelle. Tämä voi auttaa parantamaan muistia ja vähentämään neurodegeneratiivisten sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, riskiä.
  4. Sydänterveys: Kurkuma voi parantaa sydämen terveyttä useilla tavoilla, kuten vähentämällä tulehdusta ja oksitatiivista stressiä, jotka ovat sydänsairauksien riskitekijöitä.
  5. Ruuansulatuksen tukeminen: Kurkuma voi auttaa ruoansulatuskanavan ongelmissa, kuten ärtyvän suolen oireyhtymässä. Sen tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet voivat vähentää ruoansulatuskanavan tulehdusta ja parantaa suoliston terveyttä.
  6. Nivelten terveys: Kurkumiini voi auttaa lievittämään nivelkipuja ja vähentämään nivelrikon oireita sen tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien ansiosta.
  7. Diabeteksen hallinta: Kurkuma voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä ja alentamaan verensokeritasoja, mikä voi olla hyödyllistä diabeteksen hallinnassa.
  8. Masennuksen lievittäminen: Joidenkin tutkimusten mukaan kurkumiini voi olla tehokas masennuksen hoidossa, mahdollisesti parantamalla aivojen kemiallista tasapainoa ja vähentämällä tulehdusta.
Kuva: pxhere.com

Kurkuma ja mustapippuri

Kurkuman hyödyt voidaan parhaiten saavuttaa, kun sitä käytetään yhdessä mustapippurin kanssa, sillä piperiini (mustapippurin yhdiste) parantaa kurkumiinin imeytymistä merkittävästi.

On tärkeää huomata, että vaikka kurkuma voi tarjota monia terveyshyötyjä, se ei korvaa lääketieteellistä hoitoa, ja suuret annokset voivat aiheuttaa haittavaikutuksia.

Lue alta millaisia vaikutuksia mustapippurilla on terveyteesi.

Ennen uusien lisäravinteiden tai merkittävien ruokavaliomuutosten aloittamista on suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.