Kotimaista avomaankurkkua on taas saatavilla kaupoissa ympäri Suomea.

Avomaankurkulla on useita terveysvaikutuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen lisän terveelliseen ruokavalioon.

Avomaankurkkuja voi syödä kuorineen, mutta moni kuorii ne ennen käyttöä, sillä kuori on melko paksua. Avomaankurkun rosoinen kuori kerää helposti multaa ja muuta likaa, joten se kannattaa pestä huolellisesti.

Kuva: Kotiliesi

Kokosimme alapuolelle avomaankurkun terveysvaikutuksia:

1. Vähäkalorinen

Avomaan kurkku sisältää hyvin vähän kaloreita, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon painonhallintaan. Yksi avomaankurkku sisältää vain noin 16 kilokaloria.

2. Runsaasti vettä

Kurkut koostuvat noin 95% vedestä, joten ne auttavat ylläpitämään kehon nestetasapainoa. Kurkkua kannattaakin syödä erityisesti kuumina päivinä tai liikunnan jälkeen.

3. Ravinteikas

Vaikka kurkut ovat vähäkalorisia, ne sisältävät useita tärkeitä ravintoaineita:

  • Kuidut: Edistävät ruoansulatusta ja auttavat ehkäisemään ummetusta.
  • C-vitamiini: Tukee immuunijärjestelmää ja ihon terveyttä.
  • K-vitamiini: Tärkeä veren hyytymiselle ja luuston terveydelle.
  • Kalium: Auttaa ylläpitämään hyvää verenpainetta.

4. Antioksidantit

Kurkut sisältävät antioksidantteja, kuten flavonoideja ja tanniineja, jotka auttavat vähentämään oksidatiivista stressiä ja tulehdusta elimistössä.

5. Edistää ruoansulatusta

Kurkun korkea vesipitoisuus ja kuitu auttavat pitämään ruoansulatusjärjestelmän toiminnassa. Kuitu lisää ulosteen massaa, mikä voi auttaa ehkäisemään ummetusta.

6. Ihon terveys

Kurkun viipaleita käytetään usein silmien ympärillä vähentämään turvotusta ja tummia silmänalusia. Sen korkea vesipitoisuus ja vitamiinit voivat myös auttaa pitämään ihon kimmoisana ja terveenä.

7. Painonhallinta

Vähäkalorinen, vesipitoinen ja kuiturikas kurkku auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään, mikä voi auttaa vähentämään turhaa napostelua ja tukemaan painonhallintaa.

8. Verensokerin hallinta

Kurkun syöminen voi auttaa pitämään verensokerin tasaisena, mikä on erityisen tärkeää diabeetikoille. Sen alhainen glykeeminen indeksi tekee siitä hyvän valinnan verensokerin hallintaan.

9. Raikas hengitys

Kurkun syöminen voi auttaa raikastamaan hengitystä. Kurkun mehu auttaa vapauttamaan ylimääräisiä suun hajua aiheuttavia bakteereja.

10. Tulehduksen vähentäminen

Kurkut sisältävät erilaisia antioksidantteja ja yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa.

Yhteenveto

Avomaan kurkku on ravinteikas, vähäkalorinen ja kosteuttava vihannes, jolla on monia terveyshyötyjä. Se tukee ruoansulatusta, auttaa painonhallinnassa, edistää ihon terveyttä ja tarjoaa tärkeitä vitamiineja sekä kivennäisaineita.

Lisäämällä avomaankurkkua ruokavalioosi voit parantaa yleistä hyvinvointiasi ja terveydentilaasi.

Tiesitkö, että kotimainen avomaankurkku on näin terveellistä? Jaa uutinen ystävillesi.