Niittysuolaheinä (Rumex acetosa) on monivuotinen villiyrtti, joka maistuu raikkaan hapokkaalta oksaalihapon vuoksi.

Niittysuolaheinä on perinteinen raaka-aine monessa keittiössä ja sillä on monipuolisia käyttötapoja niin ruoissa kuin juomissa.

tree blossom plant fruit leaf flower 868596
Niittysuolaheinän kukinto on helppo tunnistaa jo kauempaa. Kuva: pxhere.com

Tässä keskeisiä käyttötapoja suolaheinälle:

1. Salaatteihin ja voileiville

  • Tuoreita suolaheinän lehtiä voi käyttää kuten pinaattia tai rukolaa.
  • Sopii hienosti salaattisekoituksiin, antaa hapokasta raikkautta.
  • Voileipien ja leipien päällä toimii kuten vihreä salaatti.

2. Keittoihin

  • Toimii myös lisänä esim. pinaattikeitossa tai perunapohjaisissa sosekeitoissa.

Reseptivinkki: Keitä hienonnetut suolaheinän lehdet nopeasti kasvisliemessä ja lisää esim. kermaa tai kookosmaitoa, soseuta ja tarjoa kevyenä alkukeittona.

3. Kastikkeisiin ja muhennoksiin

  • Suolaheinä sopii hyvin kala- ja kanaruokien kastikkeisiin.
  • Toimii myös pinaatin korvikkeena erilaisissa täytteissä (esim. piirakat, lasagne).

4. Kalan kanssa

  • Erityisen hyvä pari rasvaisen kalan (esim. lohen, siian tai kirjolohen) kanssa.

5. Juomiin

  • Hienonnetuista lehdistä voi tehdä yrttijuomaa tai kylmää yrttiteetä – lisää hunajaa ja sitruunaa.
  • Sopii myös smoothieen tai mehun joukkoon antamaan kirpeyttä.

6. Piirakoihin ja sämpylöihin

  • Suolaheinää voi käyttää pinaatin tapaan piiraissa tai leivissä, erityisesti suolaisissa versioissa.

7. Hapatettuna tai säilöttynä

  • Lehdet voi myös hapattaa kaalin tapaan tai säilöä etikassa.
  • Perinteisesti käytetty talven varalle keittojen raaka-aineena.

Oletko käyttänyt niittysuolaheinää ruoanlaitossa? Jaa artikkeli ystävillesi, jotta he muistavat hyödyntää ja kokeilla suolaheinää.