
Niittysuolaheinä (Rumex acetosa) on monivuotinen villiyrtti, joka maistuu raikkaan hapokkaalta oksaalihapon vuoksi.
Niittysuolaheinä on perinteinen raaka-aine monessa keittiössä ja sillä on monipuolisia käyttötapoja niin ruoissa kuin juomissa.

Tässä keskeisiä käyttötapoja suolaheinälle:
1. Salaatteihin ja voileiville
- Tuoreita suolaheinän lehtiä voi käyttää kuten pinaattia tai rukolaa.
- Sopii hienosti salaattisekoituksiin, antaa hapokasta raikkautta.
- Voileipien ja leipien päällä toimii kuten vihreä salaatti.
2. Keittoihin
- Toimii myös lisänä esim. pinaattikeitossa tai perunapohjaisissa sosekeitoissa.
Reseptivinkki: Keitä hienonnetut suolaheinän lehdet nopeasti kasvisliemessä ja lisää esim. kermaa tai kookosmaitoa, soseuta ja tarjoa kevyenä alkukeittona.
3. Kastikkeisiin ja muhennoksiin
- Suolaheinä sopii hyvin kala- ja kanaruokien kastikkeisiin.
- Toimii myös pinaatin korvikkeena erilaisissa täytteissä (esim. piirakat, lasagne).
4. Kalan kanssa
- Erityisen hyvä pari rasvaisen kalan (esim. lohen, siian tai kirjolohen) kanssa.
5. Juomiin
- Hienonnetuista lehdistä voi tehdä yrttijuomaa tai kylmää yrttiteetä – lisää hunajaa ja sitruunaa.
- Sopii myös smoothieen tai mehun joukkoon antamaan kirpeyttä.
6. Piirakoihin ja sämpylöihin
- Suolaheinää voi käyttää pinaatin tapaan piiraissa tai leivissä, erityisesti suolaisissa versioissa.
7. Hapatettuna tai säilöttynä
- Lehdet voi myös hapattaa kaalin tapaan tai säilöä etikassa.
- Perinteisesti käytetty talven varalle keittojen raaka-aineena.
Oletko käyttänyt niittysuolaheinää ruoanlaitossa? Jaa artikkeli ystävillesi, jotta he muistavat hyödyntää ja kokeilla suolaheinää.