![Kahvi laskee diabetesriskiä, mutta älä tee tätä mokaa: "Vähentää hyötyjä merkittävästi" Kahvi laskee diabetesriskiä, mutta älä tee tätä mokaa: “Vähentää hyötyjä merkittävästi”](https://herkuttelija.fi/wp-content/uploads/2024/08/Kahvia.jpg)
Sokeri ja makeutusaineet heikentävät kahvin terveyshyötyjä.
Kahvin juominen on yhdistetty pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta sokerin lisääminen kupposeen voi merkittävästi heikentää tätä terveysvaikutusta, The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta käy ilmi. Asiasta uutisoi myös Daily Mail.
Tutkimuksessa analysoitiin liki 290 000 henkilön kahvinkulutustottumuksia. Tulosten mukaan jokaista mustana nautittua kahvikupillista kohden tyypin 2 diabeteksen riski väheni kymmenen prosenttia. Kahviin lisätty maito ei juuri heikentänyt tätä hyötyä.
Sen sijaan sokerin lisääminen kahviin puolitti hyödyn: tyypin 2 diabeteksen riski pieneni vain viisi prosenttia kupillista kohden. Tämä havainto koski niitä, jotka lisäsivät kahviinsa keskimäärin yhden teelusikallisen sokeria.
![Kahvi laskee diabetesriskiä, mutta älä tee tätä mokaa: "Vähentää hyötyjä merkittävästi" cup coffee cup caff americano dandelion coffee black drink drinkware 1629418](https://herkuttelija.fi/wp-content/uploads/2024/06/cup-coffee-cup-caff-americano-dandelion-coffee-black-drink-drinkware-1629418-pxhere.com_.jpg)
Myös keinotekoiset makeutusaineet vaikuttivat kahvin terveysvaikutuksiin. Niitä käyttäneillä riski pieneni seitsemään prosenttiin kupillista kohden.
Tutkijat korostavat, että kahvin juominen sinänsä voi auttaa pienentämään diabetesriskiä, mutta sokerin ja makeutusaineiden lisääminen voi vesittää näitä hyötyjä.
– Kahvin juominen voi auttaa pienentämään diabetesriskiä, mutta sokerin tai makeutusaineiden lisääminen vähentää näitä hyötyjä merkittävästi, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Matthias Henn Harvard T.H. Chan -korkeakoulusta Daily Mailille.
– Nämä erot kulutustottumuksissa antoivat tärkeää tietoa kahvin mahdollisista terveysvaikutuksista.
Jos kahvin terveyshyödyistä haluaa saada täyden hyödyn, se kannattaa nauttia ilman sokeria ja makeutusaineita.