Paksusuolen syöpä on yleisintä ikääntyneillä, mutta sen ilmaantuvuus on kasvanut Suomessa myös alle 50-vuotiailla, Ilta-Sanomat uutisoi.

Paksusuolen syöpä on lisääntynyt Suomessa entistä nuoremmilla henkilöillä, juuri julkaistusta selvityksestä käy ilmi. Terveystalon mukaan länsimäinen elämäntapa ja ruokavalio nostavat riskitekijöitä.

Liikunnanpuute, ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkulutus ja paljon punaista lihaa sekä lihavalmisteita sisältävä ruokavalio lisäävät sairastua syöpään, Terveystalon tiedotteessa kerrotaan.

Punaisessa lihassa on paljon eläinperäisten ruokien sisältämää hemirautaa, tyydyttynyttä rasvaa ja proteiinia. Terveystalon tiedotteen mukaan kaikki kyseisistä ravintoaineista eivät imeydy ohutsuolessa, vaan päätyvät paksusuoleen muodostaen haitallisia yhdisteitä.

– Nämä yhdisteet on liitetty suolistoperäisiin syöpiin, ja punaisella lihalla on tässä vahvin mekanismi, Ravitsemusterapeutti Nissinen kertoo tiedotteessa.

Lihan ohella myös kalan valmistuksen yhteydessä muodostuu yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa geenimutaatioita. Tämän myötä kalavalmisteet lisäävät sairastumisriskiä.

Mitä suurempia määriä, sitä suurempi riski

Terveysriskit kasvavat sitä suuremmiksi mitä suurempia määriä ruokavaliossa on punaista lihaa ja lihavalmisteita. Nissisen mukaan riski suolistosyöpiin kasvaa 17 prosenttia jokaista vuorokaudessa kulutettua sataa grammaa punaista lihaa kohden ja 18 prosenttia 50 grammaa lihavalmisteita kohden verratessa eniten kuluttavia vähiten kuluttaviin.

– Eli jos syö esimerkiksi neljäsosan leikkelepaketista päivässä, saa jo tuon 50 grammaa lihavalmisteita, Nissinen tarkentaa.

Terveysriskejä voi vähentää nauttimalla ravintokuitua, Nissinen toteaa. Kuitu lisää suoliston hyvänlaatuista bakteeristoa ja imee itseensä haitallisia yhdisteitä. Lisäksi kuidut vähentävät karsinogeenien määrää ja nopeuttavat ruuan läpikulkuaikaa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi paksusuoleen päätynyt punainen liha ei ehdi muodostaa yhtä runsaasti haitallisia yhdisteitä. Kolesterolikin tutkitusti laskee kuidun ansiosta, Nissinen sanoo.

Lähde: IS.fi