Inkivääri on monikäyttöinen mauste ja lääkekasvi, joka tunnetaan laajalti terveyshyödyistään.

Inkiväärin raikas ja hieman polttava maku sopii täydellisesti moniin kastikkeisiin ja marinadeihin. Inkivääri on ehdottomasti yksi suosikkimausteistani ja käytän sitä arkipäivin niin tuoreena kuin kuivattunakin.

Inkiväärillä on kuitenkin muutamia ehkä huonommin tunnettuja riskitekijöitä, joita käsittelemme tässä artikkelissa heti terveyshyötyjen jälkeen.

Lue alta miksi sinun kannattaa syödä inkivääriä ja missä tilanteissa sitä kannattaa välttää.

Terveyshyödyt

  1. Ruoansulatuksen parantaminen: Inkivääri voi auttaa ruoansulatuksessa stimuloimalla syljen ja ruoansulatusnesteiden eritystä, mikä voi helpottaa ruoansulatusta ja vähentää turvotusta ja ilmavaivoja.
  2. Pahoinvoinnin lievittäminen: Inkivääri on tehokas keino pahoinvointiin, erityisesti matkapahoinvointiin. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että inkiväärin käyttö voi vähentää oksentelua ja pahoinvointia.
  3. Tulehduksen vähentäminen: Inkiväärillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään kroonista tulehdusta ja siihen liittyviä sairauksia, kuten nivelreumaa ja nivelrikkoa.
  4. Antioksidanttiset ominaisuudet: Inkivääri sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja ja suojaavat soluja oksidatiiviselta stressiltä.
  5. Kipujen lievitys: Inkivääri voi auttaa lievittämään erilaisia kipuja, kuten kuukautiskipuja ja lihaskipuja. Joissakin tutkimuksissa inkiväärin on havaittu olevan yhtä tehokas kuin ibuprofeeni kivun lievityksessä.
  6. Verensokerin hallinta: Inkivääri voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä ja alentamaan verensokeritasoja, mikä voi olla hyödyllistä tyypin 2 diabeteksesta kärsiville.
  7. Sydänterveyden tukeminen: Inkivääri voi auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesterolitasoja, mikä voi vähentää sydänsairauksien riskiä.
Kuva: pxhere.com

Riskitekijät

  1. Allergiset reaktiot: Joillakin ihmisillä voi olla allergisia reaktioita inkivääriin, jotka voivat ilmetä ihottumana, kutinana tai hengitysvaikeuksina.
  2. Mahaärsytys: Suurina määrinä inkivääri voi aiheuttaa mahaärsytystä, ripulia ja närästystä.
  3. Verenohennus: Inkiväärillä on verta ohentava vaikutus, joten se voi lisätä verenvuotoriskiä, erityisesti ihmisillä, jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä tai joilla on veren hyytymishäiriöitä.
  4. Vuorovaikutukset lääkkeiden kanssa: Inkivääri voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden, kuten diabeteslääkkeiden ja verenpainelääkkeiden, tehoon. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen inkiväärin käyttöä, jos käytössä on reseptilääkkeitä.
  5. Raskauden aikainen käyttö: Vaikka inkivääri voi auttaa raskauspahoinvointiin, suuria määriä tulisi välttää raskauden aikana, sillä se saattaa lisätä verenvuodon riskiä tai aiheuttaa muita komplikaatioita.

Yhteenveto

Inkivääri tarjoaa monia terveyshyötyjä ja voi olla arvokas osa terveellistä ruokavaliota, mutta sen käytön suhteen kannattaa muistaa kohtuus. Mikään asia ei ole liiallisissa määrissä nautittuna terveellinen.

Jaa uutinen ystävillesi!