
Jos haluat minimoida keittiötarvikkeiden määrän ja tiskin, yksi laadukas paistinpannu riittää moniin ruoanlaittotarpeisiin – kunhan valitset sen huolella.
– Kyllä yhdelläkin paistinpannulla on oikein ”minimaalisessa” tilanteessa mahdollista pärjätä, Fiskarsin tuotepäällikkö Emmi Härus kertoo Iltalehdelle.
Materiaali ratkaisee
Härus suosittelee valitsemaan alumiinisen tai keraamisen paistinpannun, sillä ne sopivat monipuoliseen ruoanlaittoon.
– Jos valitsisin vain yhden pannun, niin ottaisin tällaisen pinnoitetun keraamisen pannun, koska sillä voi paistaa hyvin esimerkiksi kananmunan ja kalan ja herkempiä ruoka-aineksia myös, Härus sanoo.
– Molemmat paistavat tasaisesti, se on enempi se oma mieltymys. Sitä miettisin, että jos haluaa käyttää pannua uunissakin, kannattaa ehdottomasti valita teräskahvainen paistinpannu, jolloin pannu kestää uunin kovaa lämpötilaa aina 270 asteeseen asti toisin kuin muovikahvainen.
Pohjan paksuus vaikuttaa laatuun
Paino ei aina ole laadun tae, mutta pannun pohjan paksuus on.
– Ennemminkin kiinnittäisin huomiota paistinpannun paksuun pohjaan. Paksupohjaisessa paistinpannussa voi olla useampi kerros. Se on helposti sellainen laadun tae, että pannu pysyy muodossaan kuumentuessaan. Jos pannun pohja on oikein ohut, pannu saattaa alkaa lämmönvaihteluiden seurauksena alkaa vähän elämään. Oikeastaan sillä, onko pannu painava vai kevyt, ei ole samalla tavalla merkitystä, Härus huomauttaa.
Valitse riittävän iso pannu
Yhden pannun taktiikalla kannattaa miettiä myös kokoa. Liian pieni pannu voi olla epäkäytännöllinen, jos ruokaa valmistetaan useammalle henkilölle.
– Etenkin jos aikoo yhdellä pannulla pärjätä, kannattaa miettiä kokkaako perheelle vai vain itselleen. Halkaisijaltaan 28-senttinen on jo aika iso pannu, 24-senttinen taas riittää hyvin kananmunan paistamiseen, Härus vinkkaa.
Oikealla hoidolla ja käytöllä paistinpannu kestää pitkään – ja yhdelläkin pannulla voi selvitä keittiössä yllättävän hyvin.
Lähde: IL