Herneenversoista saa herkullisen peston, Maatalouden keskusliitosta vinkataan.

Tämä vihreä pesto on täydellinen lisä kesäisiin grilliherkkuihin tai raikkaaksi välipalaksi tuoreiden kauden vihannesten kanssa.

Herneenversot eivät ole pelkkä koriste – niistä syntyy erinomaisia aterioita, kunhan vain rohkenet kokeilla. Tämä resepti toimii loistavasti ensiaskeleena herneenversojen hyödyntämiseen kesäkeittiössä.

Herne
Kuva: Wikipedia Commons

Voit käyttää myös retiisin naatteja

Retiisin lehdet tuovat mukanaan hienostunutta, pähkinäistä sävyä. Jos lehdet eivät enää ole parhaimmillaan, rucola on mainio vaihtoehto.

Valitse yrtit oman makusi mukaan – eri yhdistelmät tuovat erilaisia sävyjä, eikä oikeita tai vääriä valintoja ole. Esimerkiksi tilli sopii erityisen hyvin, jos tarjoilet pestoa kalaruokien kaverina. Korianteri tuo aasialaisiin makumaailmoihin sopivaa potkua ja minttu tai persilja toimii hienosti lihaisampien ruokien kanssa.

Jos pidät valkosipulista, voit huoletta lisätä kynsi tai pari extraa. Pehmeämmän valkosipulin maun saat, kun paahdat kynnet kevyesti pannulla ennen kuin lisäät ne muihin aineksiin.

Herneenverso-yrttipesto

(neljälle)

valmistusaika: 15 minuuttia

Peston ainekset

  • 1 puntti kotimaisia herneenversoja
  • pieni kourallinen kotimaisia retiisin lehtiä (tai rucolaa)
  • reilu kourallinen kotimaisia yrttejä (esim. tilliä, basilikaa, korianteria ja lehtipersiljaa)
  • 1 kpl kotimainen varsisipuli
  • 1,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • pieni pala kotimaista punaista chiliä
  • 4 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
  • 1 kpl kotimainen valkosipulinkynsi
  • ½ kpl sitruunan mehu puristettuna
  • hyppysellinen suolaa ja pippuria

Valmistusohjeet

  1. Huuhtele herneenversot, retiisin lehdet ja yrtit. Leikkaa varsisipuli pienehköihin osiin ja kuori valkosipulinkynsi
  2. Laita kaikki peston raaka-aineet korkeaan astiaan, esimerkiksi lasipurkkiin. Aja tasaiseksi pestoksi sauvasekoittimella. Jos haluat pestosta juoksevampaa, lisää öljyä – jos taas haluat pestosta paksumpaa, vähennä öljyn määrää tai lisää yrttien tai herneenversojen määrää
  3. Tarjoile dippinä satokauden parhaimpien kasvisten kanssa. Voit kokeilla dipata myös rapeita salaatteja!

Resepti: MTK.fi