
Maustettu etikka on monipuolinen lisä lähes mihin tahansa ruokaan.
Keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén on löytänyt uuden suosikin: salvialla ja rosmariinilla maustetun etikan. Se on tehnyt häneen niin suuren vaikutuksen, että hän päätti jakaa kokemuksensa Rajamäen yrtti valkoviinietikasta myös Instagramin Threadseissä.
– Tämä ei oo maksettu mainos, mutta piru vie olen koukuttunut tähän etikkaan. Kasvisten joukkoon, sooseihin tai salaatteihin. Mahtava etikka, Alén kehuu.
Alén kertoo Iltalehdelle, että yrtein maustetut etikat voivat toisinaan olla hankalia, mutta tällä kertaa yhdistelmä oli hänen mukaansa erityisen onnistunut.
– Pirun hyvä yhdistelmä, koska aidot yrtit maistuivat todella hyvin, hän sanoo.

Hän kannustaa kotikokkeja käyttämään etikkaa rohkeasti eri ruokalajeissa: tomaattikastikkeissa, uunijuureksissa, keitoissa, pastakastikkeissa ja sosekeitoissa.
– Mauste-etikkaa joukkoon, niin älyttömän hyvää tulee, Alén lupaa.
Esimerkiksi paahdettuihin kasviksiin – kuten varsiparsakaaliin, kukkakaaliin, lehtikaaliin ja kurpitsaan – hän suosittelee sekoittamaan oliiviöljyyn noin puoli ruokalusikallista valkoviinietikkaa.
– Se tuo ruokaan sairaan hyvän maun, hän vinkkaa.
Etikka on perinteinen tapa säilöä ja maustaa Suomessa. Alénin mukaan suomalaiset hallitsevat säilömisen taidon hyvin, mutta kehottaa joskus korvaamaan sitruunan etikalla, jotta ruoka saa kaivattua happamuutta ja raikkautta.
– Etikka muuntaa hienosti ruoan makua, Alén toteaa.
Lähde: Iltalehti