Graavilohta löytyy jouluna lukemattomien suomalaisten juhlapöydistä. Huippukokki Harri Syrjänen jakoi graavilohi reseptin vuonna 2021 ja kutsui tuolloin sitä maailman parhaaksi.
– Mä rakastan jouluna kalaruokia. Mun joulupöydän kuningas on tietenkin graavilohi. Tätäkin on tullut treenattua pidemmän aikaa, että löyty sopiva balanssi. Tämän huikean tuotekehittelyn tulos on nyt tässä, täydellinen lohi, Syrjänen hehkutti julkaisussaan vuonna 2021.
Jos suolaat kalan viimeistään sunnuntaina 22.12., niin ehtii valmistua jouluksi.
Huippukokin mukaan 48 tunnin ajan graavautuva lohi “on paras graavi, minkä oot ikinä tehnyt.”
Maailman paras graavilohi
- 1 kg lohta
- 50 g karkeaa merisuolaa
- 1 tl sokeria
- 3-6 vartta tilliä
- 3 rouhasua valkopippuria
Valmistusohjeet:
- Kuivaa lohifile huolella. Ripottele ensin n. 10g suolaa nahka puolelle. Käännä lohi ja ripottele loput suolat päälle. Lisää pintaan vielä sokeri ja valkopippuri.
- Rutistele tillin oksat käsillä ja levitä pintaan.
- Kääri lohi ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Laita fileen päälle ruokalautanen tai muovinen leikkuulauta painoksi ja laita jääkaapin kylmimpään osaan.
- Graavilohen tulee olla jääkaapissa lihapuoli ylöspäin. Valmistumisaika on 48h. Tää on paras graavi minkä oot ikinä tehny.
Hyviä herkkuhetkiä!