Avomaankurkkua ei tarvitse kuoria, ja monessa tapauksessa sitä ei kannatakaan kuoria.

Avomaankurkku on kasvihuonekurkkua lyhyempi ja pinnaltaan rosoisempi, ja sen satokausi Suomessa painottuu elo–syyskuuhun. Tasalaatuisuutta haetaan myös viljelemällä sitä kasvihuoneissa, vaikka laji on perinteisesti avomaan satoa. Ylikypsänä avomaankurkku alkaa kellastua ja pullistua.

Vaikka avomaankurkku tunnetaan erityisesti säilöntäkäytöstä – kuten pikkelsseistä ja suolakurkuista – se maistuu mainiosti myös tuoreena vaikkapa leivän päällä tai salaatissa.

Nayttokuva 2025 06 21 kello 12.16.04

Miksi avomaankurkkua ei yleensä kannata kuoria:

  1. Kuori sisältää ravinteita ja kuitua
    Kurkun kuori on kuitupitoinen ja sisältää enemmän ravinteita kuin sen vesipitoinen sisus. Kuorimattomana kurkku on täyttävämpi ja ravitsevampi.
  2. Antaa enemmän makua ja rakennetta
    Kuori tuo hieman ryhtiä ja kitkeryyttä makuun, mikä voi olla hyvä tasapaino etenkin raastesalaateissa ja säilönnässä.
  3. Parempi säilyvyys
    Kuori suojaa kurkkua kuivumiselta ja säilyttää sen napakkuuden paremmin jääkaapissa.

Milloin kuoriminen voi olla hyvä idea?

  • Jos kuori on paksu tai kitkerä, esimerkiksi loppukesän vanhemmissa kurkuissa.
  • Jos valmistat ruokia, joissa pehmeämpi rakenne on parempi, kuten vauvan soseet tai kylmät keitot.

Yhteenveto:

Pese hyvin ja syö kuorineen, jos kurkku on tuore ja kuori ohut – näin saat parhaat hyödyt ja maut talteen. Kuoriminen on makuasia, mutta ei ravitsemuksellisesti tarpeellista.

Jaa juttu ystävillesi, jotka ostavat avomaankurkkuja.