
Virhe, joka pilaa varhaisperunat liian kovan keittämisen lisäksi, on liian pitkä säilytys ennen keittämistä – erityisesti jääkaappikylmässä.
Kesän ensimmäiset varhaisperunat ovat aarre, joita ei halua pilata yksinkertaisella virheellä. Ne ensinnäkin maksavat enemmäin kuin tavalliset perunat ja toiseksi ei ole kiva lähteä kauppaan hakemaan uutta satsia – pahimmassa tapauksessa siihen ei ole edes aikaa.
Vaikka nopeasti ajateltuna tulisi ehkä mieleen laittaa varhaisperunat nopeasti jääkaappiin, niin sitä ei kannata tehdä. Kerromme alla miksi jääkaappia kannattaa välttää.

Miksi jääkaappisäilytys pilaa varhaisperunat:
- Varhaisperunat ovat herkkää ja tuoretta tavaraa – ne eivät säily hyvin pitkiä aikoja, etenkään kylmässä, jossa niiden maku muuttuu nopeasti tunkkaiseksi tai jopa makeahkoksi (tärkkelys muuttuu sokeriksi).
- Kylmä vaurioittaa rakennetta, jolloin perunoista voi tulla vetisiä tai kumimaisia keitettäessä.
- Kuori alkaa helposti nahistua tai irrota.
Paras tapa:
- Säilytä varhaisperunat viileässä, ei jääkaapissa (esim. kellarilämpötilassa, noin 10–12 °C).
- Huuhtele varovasti ja keitä kuorineen miedosti suolatussa vedessä al denteksi.
- Tarjoile heti, esim. voisulan, tillin ja sormisuolan kanssa.
Jaa vinkit ystävillesi, että he eivät vahingossa pilaa perunoitaan!