Leipä kuuluu niihin elintarvikkeisiin, joita päätyy poikkeuksellisen paljon biojätteeseen sekä kodeissa että ruokakaupassa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset heittävät vuosittain roskiin keskimäärin 106 eurolla täysin syömäkelpoista ruokaa henkilöä kohden.

Suurin osa ruokahävikistä syntyy tuotteista, jotka pilaantuvat nopeasti. Tällaisia ovat muun muassa hedelmät, vihannekset ja leipä. Ilta-Sanomille asiaa avannut Vaasanin vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo kertoo, että leivän kohdalla yleisimmät ongelmat liittyvät homehtumiseen tai kuivumiseen – ja näihin voi itse vaikuttaa oikeilla säilytysratkaisuilla.

– Yleisin syy, että leipä joudutaan heittämään pois on se, että leipä homehtuu. Kun leipää säilytetään pidempään pimeässä ja kosteassa paikassa, menee se herkemmin pilalle, Teppo kertoo.

Esimerkiksi lämpimässä sijaitseva leipälaatikko voi nopeuttaa homeen syntymistä. Toisaalta myöskään jääkaappi ei ole leivälle ihanteellinen paikka, vaikka moni säilyttää sitä siellä.

– Jääkaapissa leivän koostumus taas kärsii. Leipä saattaa murentua ja kuivua.

Homeen kehittymistä voi edistää myös se, että bakteereja siirtyy käsistä suoraan leipäpussiin.

Peltileipa
Kuva: herkuttelija.fi

Näin pidennät leivän säilyvyyttä

Hävikin vähentäminen alkaa jo kaupassa: ostamalla omaan kulutukseen sopivan määrän. Jos leipää uhkaa jäädä yli, se kannattaa joko säilyttää huolellisesti tai laittaa pakkaseen.

– Jos huomaa, ettei paketti kulu viikossa, kannattaa siitä vaikkapa pakastaa osa. Tällöin leipä pysyy tuoreemman tuntuisena.

Viipaloidut leivät säilyvät parhaiten huoneenlämmössä omassa muovipakkauksessaan. Paistopisteeltä ostetut leivät taas kuivuvat helposti, joten ne on hyvä laittaa paperipussiin tai kääriä pyyhkeen sisään.

On myös hyvä muistaa, että ”parasta ennen” -päiväys ei tarkoita automaattisesti, että leipä olisi kyseisen päivän jälkeen käyttökelvotonta.

– Paras tapa tutkia leipää on aistivaraisesti: katsoa, haistaa ja maistaa. Kun hometta ei näy, leipä tuntuu vielä pehmeältä ja tuoksuu tuoreelta ja hyvältä, uskaltaa sitä usein paljon päiväystä pidempäänkin syödä, Teppo neuvoo.

Kuivunutkaan leipä ei ole jätettä. Sen voi elvyttää paahtamalla tai lämmittämällä, ja se sopii erinomaisesti myös ruoanlaittoon. Kuivasta leivästä syntyvät esimerkiksi krutongit, korppujauhot tai erilaiset uuniruoat, kuten lihapullaleipävuoka.

5700478454 b46768b99c c
Kuva: Flickr.com

Pakastaminen vähentää hävikkiä tehokkaasti

Jos leipää kuluu kotona harvakseltaan, pakastin on usein paras ratkaisu.

– Tuoreeltaan kaupasta ostetun ja pakastetun leivän pitäisi säilyä hyvänä kuukausia pakastimessa, Teppo kertoo.

Leivän säilyvyys pakastimessa riippuu sen koostumuksesta ja kosteudesta. Jos leipäpakkauksesta on otettu viipaleita, on tärkeää sulkea pussi huolellisesti ennen takaisin pakastamista.

Oikeilla säilytys- ja käyttötavoilla leipähävikkiä on mahdollista vähentää merkittävästi – ja leivästä saada iloa vielä pitkään ostohetken jälkeenkin.

Lähde: IS / Ruokala

LUE MYÖS: Silakasta saa älyttömän hyvän herkun – moni on unohtanut tämän valmistustavan (Kalajutut.fi)