Jos et ole vielä ostanut kotimaisia pensaspapuja niin toimi nopeasti, sillä niiden sesonki ei kestä ikuisesti.

Kaupat ovat tällä hetkellä pullollaan kotimaisia pensaspapuja. Niitä kannattaakin napata ostoskoriin sesongin ollessa parhaimmillaan.

Listasimme alapuolelle 7 syytä miksi pensaspapuja kannattaa syödä.

  1. Ravinteikas ja vähäkalorinen: Pensaspavut ovat vähäkalorisia, mutta ne sisältävät runsaasti ravinteita, kuten vitamiineja, mineraaleja ja kuitua. Ne ovat erityisen hyviä A-, C- ja K-vitamiinien lähteitä sekä foolihappoa.
  2. Korkea kuitupitoisuus: Pensaspavut ovat hyvä kuidun lähde, mikä edistää ruoansulatusta ja auttaa ehkäisemään ummetusta. Kuitu myös tukee sydämen terveyttä auttamalla alentamaan kolesterolitasoja ja tasapainottamaan verensokeria.
  3. Antioksidanttipitoisuus: Pensaspavut sisältävät antioksidantteja, kuten C-vitamiinia ja beetakaroteenia, jotka auttavat suojaamaan kehon soluja oksidatiiviselta stressiltä ja voivat vähentää tulehdusta.
  4. Sydänterveyden tukeminen: Pensaspavun kalium ja kuitu edistävät sydämen terveyttä. Kalium auttaa säätelemään verenpainetta, kun taas kuitu voi vähentää “huonoa” LDL-kolesterolia.
  5. Verensokerin hallinta: Pensaspavuissa on alhainen glykeeminen indeksi ja korkea kuitupitoisuus, mikä tarkoittaa, että ne voivat auttaa tasapainottamaan verensokeria ja ehkäisemään nopeita verensokeripiikkejä. Tämä tekee niistä hyvän valinnan diabeetikoille.
  6. Luuston terveys: Pensaspavut ovat hyvä K-vitamiinin ja kalsiumin lähde, mikä on tärkeää luuston terveydelle. K-vitamiini edistää kalsiumin sitoutumista luihin ja voi vähentää osteoporoosin riskiä.
  7. Immuunijärjestelmän tukeminen: C-vitamiini, jota löytyy runsaasti pensaspavuista, tukee immuunijärjestelmää ja auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan.
Kuva: Flickr.com

Keitetyt pensaspavut ovat yksinkertainen ja herkullinen lisuke. Tässä on helppo resepti, jolla valmistat keitettyjä pensaspapuja:

Keitetyt pensaspavut

Ainekset:

  • 500 g tuoreita pensaspapuja (päät leikattuina)
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl voita tai oliiviöljyä (valinnainen)
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna (valinnainen)
  • Mustapippuria (valinnainen)
  • Sitruunamehua (valinnainen)

Valmistusohjeet:

  1. Valmistele pavut: Huuhtele tuoreet pensaspavut huolellisesti ja leikkaa päät pois. Voit jättää pavut kokonaisiksi tai leikata ne haluamasi pituisiksi paloiksi.
  2. Kiehauta vesi: Täytä iso kattila vedellä ja lisää siihen noin ruokalusikallinen suolaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
  3. Keitä pavut: Lisää pavut kiehuvaan veteen. Keitä noin 4-5 minuuttia, kunnes pavut ovat pehmeitä mutta vielä hieman rapeita (al dente). Jos haluat pehmeämpiä papuja, keitä niitä 6-7 minuuttia.
  4. Valuta pavut: Kun pavut ovat valmiit, valuta ne lävikössä ja tarvittaessa huuhtele ne nopeasti kylmällä vedellä pysäyttääksesi kypsymisprosessin.
  5. Mausta pavut (valinnainen): Jos haluat lisätä makua, kuumenna voi tai oliiviöljy paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja kuullota hetki, kunnes valkosipuli on pehmeää ja tuoksuvaa. Lisää valutetut pavut pannulle ja sekoita, kunnes pavut ovat tasaisesti maustuneet.
  6. Tarjoile: Mausta pavut halutessasi mustapippurilla ja viimeistele puristuksella sitruunamehua. Tarjoile lämpimänä lisukkeena.

Vinkkejä:

  • Voit myös lisätä pensaspapujen päälle raastettua parmesaania tai paahdettuja manteleita lisämakua ja -rakennetta varten.
  • Jos haluat, voit maustaa pavut tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla tai timjamilla.

Keitetyt pensaspavut sopivat mainiosti esimerkiksi kalan, kanan tai lihan lisukkeeksi.