Perjantaina 25.10. juhlittiin kansainvälistä pastapäivää. Kokeile täydellisen pastan valmistamista asiantuntijan vinkeillä.

Vuodesta 1989 toimineen perinteikkään Pastificio Bragagnolo -pastayrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Furio Bragagnolo jakoi tiedotteessa parhaat vinkkinsä pastan keittämiseen. Asiantuntijan mukaan laadukaskin pasta on helppo pilata, jos sen valmistusvaiheessa tekee virheitä.

Näin keität täydellistä pastaa

Pastan keittämisessä tärkeää on veden ja suolan määrä sekä tarkka kypsennysaika.

– Käytä suurta kattilaa, sillä pasta keitetään runsaassa vedessä. Jos keität 250 grammaa pastaa, tarvitset noin 2,5 litraa vettä ja reilun ruokalusikallisen suolaa, Bragagnolo sanoo.

Bragagnolon mukaan pitkää pastaa, kuten spagettia, ei tulisi pätkiä, vaan keittää se korkeassa kattilassa. Pastat lisätään kattilaan vasta, kun vesi kiehuu kunnolla, ja niitä kannattaa sekoittaa varovasti silloin tällöin.

– Kun keittoaika on lähestymässä loppua, maista pastaa, jotta voit tarkistaa halutun koostumuksen. Sopiva kypsyys on al dente. Tällöin pastassa on edelleen hieman purutuntumaa. 

pexels fariphotography 803963
Kuva: pexels.com

Älä huuhdo pastaa

Yhtä asiaa Bragagnolo ei tekisi missään nimessä pastan keittämisen jälkeen:

– Pastaa ei missään tapauksessa kannata huuhdella, sillä makea vesi huuhtelee pois myös tärkkelyksen pastan pinnalta, jolloin kastike ei enää tartu niin hyvin pastaan. 

Asiantuntija suosittelee kuitenkin ottamaan hieman keitinvettä talteen, sillä sitä voi käyttää pastan tai kastikkeen maustamiseen.

Bragagnololla on myös vinkki kastikkeen valintaan: mitä paksumpi tai leveämpi pastamuoto on, sitä voimakkaammat maut sopivat sen kanssa. Esimerkiksi ohuen spagetin pariksi sopivat kevyemmät ainesosat, kuten simpukat ja valkosipuli.

Lähde: MTV / Makuja