Kotimaisia kukkakaaleja saa nyt edullisesti kaupasta ja ne ovat parhaimmillaan.
Kukkakaali on parhaimmillaan silloin, kun sen rakenne säilyy kiinteänä ja napakkana. Jos kypsennys venyy liian pitkäksi, lopputulos on helposti vetinen ja mauton. Yksi yleisimmistä virheistä onkin keittää kukkakaali ylikypsäksi.
Perinteisen keittämisen sijaan kannattaa kokeilla esimerkiksi grillausta, joka tuo kukkakaalin aromit upeasti esiin ja antaa sille kauniin paahteisen pinnan. Kun viipaloit kukkakaalin ohuiksi levyiksi ja käytät kuumaa grilliä, lopputulos on samanaikaisesti mehevä ja rapea.

Nauti myös raakana
Raakana nautittuna kukkakaali on yhtä lailla monipuolinen – murennettuna tai pieniksi paloiksi pilkottuna se tuo salaattiin raikkautta ja purutuntumaa. Kotimaiset tomaatit, mehukas kurkku ja tuore lehtipersilja muodostavat yhdessä kukkakaalin kanssa erinomaisen salaatin, joka sopii esimerkiksi grilliruokien kylkeen.
Kannattaa muistaa myös kukkakaalin lehdet ja varret. Ne ovat täysin syötäviä, ja esimerkiksi lehdet voi paistaa uunissa rapeiksi lastuiksi perinteisten sipsien tapaan. Näin koko kasvi tulee hyödynnettyä.
Kukkakaali säilyy parhaiten jääkaapissa, sillä huoneenlämmössä se nahistuu nopeasti. Ja jos kaipaat helppoa naposteltavaa, kukkakaali toimii sellaisenaan – vaikkapa hyvän dipin kera.
Kukkakaalisalaatti
Ainekset
- 1 kukkakaali
- ½ kurkkua
- noin 150 g kypsiä tomaatteja
- puolikas ruukku lehtipersiljaa
Kastike
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- suolaa maun mukaan
- ripaus mustapippuria
Valmistusohjeet:
- Poista kukkakaalin uloimmat lehdet ja hienonna kukinnot aivan pieniksi murusiksi.
- Kuutioi kurkku ja tomaatit, yhdistä ne kukkakaalin kanssa suureen kulhoon.
- Silppua lehtipersilja ja sekoita mukaan.
- Tee kastike sekoittamalla öljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri erillisessä kupissa. Kaada se salaatin joukkoon ja pyöräytä kaikki hyvin sekaisin.
Tämä raikas salaatti maistuu sellaisenaan tai toimii mainiona lisukkeena.