Näin tunnistat puolukan ja sen mauttoman näköislajin, sianpuolukan.

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) ja sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi) muistuttavat toisiaan niin paljon, että ne voivat hämätä myös kokeneen luonnossa liikkujan. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa eroja, joiden avulla kasvit erottuvat varmasti toisistaan.

Maku kertoo paljon

Sianpuolukan marja ei ole myrkyllinen, mutta se on kuiva, jauhoinen ja maultaan lähes olematon. Tämä selittää myös kansanomaiset nimet kuten sianmarja, koiranpuolukka ja pahapuolukka. Puolukan marja taas on mehukas, pyöreä ja selvästi hapokas.

Listasimme alapuolelle parhaat tunnistusvinkit ja muutamia kuvia. Juttu on alunperin peräisin marjastaja.fi -sivustolta.

Puolukkaa
Puolukoita. Kuva: marjastaja.fi

Lehdet

  • Sianpuolukka: Lehdet ovat harmaanvihreitä, litteitä ja pitkulaisia. Niiden alapinnassa näkyy verkkomainen suonitus. Kasvi kasvaa tiheinä, maata peittävinä mattoina.
  • Puolukka: Lehdet ovat kiiltävän vihreitä, hieman kuperia ja alapinnassa erottuvat pienet mustat pisteet (ilmarakoja).
Arctostaphylos uva ursi 28284 1
Sianpuolukan marja näyttää tältä.

Marjat

  • Sianpuolukka: Marjat litteähköjä, kuivia ja mauttomia.
  • Puolukka: Marjat pyöreitä ja maultaan kirpeän raikkaita.

Kukat

  • Puolukka: Kellomaiset kukat, joissa on leveämpi helma.
  • Sianpuolukka: Kukat ovat pienempiä ja kapeampia kuin puolukalla.
Sianpuolukan kukat 1024x818 1
Sianpuolukan kukat ovat selvästi puolukan kukkia kapeampia.

Kasvupaikat

  • Sianpuolukka: Tyypillinen kuivien, hiekkapohjaisten ja aurinkoisten kangasmaiden kasvi.
  • Puolukka: Esiintyy monipuolisemmin: sekä kuivissa että tuoreissa metsissä, mutta myös soistuneilla alueilla kuten rämeillä ja korvissa.

Moni yllättyy kuullessaan, että puolukalla on läheinen näköislaji, mutta vain toinen näistä kasveista tarjoaa kirpeän, herkullisen sadon syksyiseen pöytään.

Lähde: Marjastaja.fi

LUE MYÖS: Kotitekoinen mauste, joka saa melkeinpä kaikki ruoat maistumaan herkullisemmalta (Marjastaja.fi)