
Ovatko vihreät porkkanat myrkyllisiä kuten vihreäksi jääneet tomaatit tai vihreät perunat?
Ruokaviraston mukaan raa’at vihreät tomaatit sisältävät glykoalkaloideja, jotka ovat lievästi myrkyllisiä yhdisteitä. Tomaatin kypsyessä näiden yhdisteiden, kuten tomatiinin, pitoisuus kuitenkin pienenee. Pieninäkin määrinä tomatiini voi aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, vatsakramppeja, ripulia ja kirvelyä kurkussa.

Vältä vihreää tai itänyttä perunaa
Elintarviketieteilijä Kaisa Somerpalo on aiemmin todennut Ilta-Sanomille, että vihreät tai itäneet perunat kannattaa jättää syömättä.
Ne sisältävät solaniinia, joka on luonnollinen myrkky. Solaniini voi suurina annoksina aiheuttaa vakavia myrkytysoireita.
Mutta miten on porkkanan laita?
Porkkanan kanta saattaa usein näyttää vihertävältä, mutta toisin kuin perunassa tai tomaatissa, se ei tarkoita, että se olisi myrkyllinen. Ruokavirasto kertoo, että vihreä väri syntyy lehtivihreästä eli klorofyllistä, jota muodostuu, kun porkkanan yläosa saa kasvaessaan valoa. Vaikka vihreä kanta ei ole haitallinen, se voi maistua kitkerältä, joten sen poistaminen ennen käyttöä voi parantaa makua.
Porkkanat voivat perunan tavoin alkaa itää, jos niitä säilytetään pitkään jääkaapissa. Martat neuvovat, että jos itäminen on vähäistä, porkkanan voi käyttää, kunhan sen kuorii ja kypsentää. Runsaasti itäneet yksilöt voivat maistua epämiellyttäviltä, vaikka ne eivät yleensä ole vaarallisia.

Huomioi säilytyslämpötila
Porkkanoiden säilytyksessä kannattaa kiinnittää huomiota lämpötilaan ja muihin säilytysolosuhteisiin. Ne säilyvät parhaiten viileässä, noin 2–5 asteen lämpötilassa, mielellään alkuperäispussissaan. Lisäksi porkkanoita ei suositella säilytettäväksi etyleeniä erittävien hedelmien ja vihannesten, kuten tomaattien ja banaanien, läheisyydessä, sillä etyleeni nopeuttaa porkkanoiden vanhenemista.
Tiesitkö, että porkkana pilaantuu nopeammin jos se on lähellä muita hedelmä ja kasviksia?
Lähde: IS