Kauanko lihan kuuluu olla huoneenlämmössä ennen grillaamista?

Liha kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön ennen grillaamista. Tämä parantaa lopputulosta merkittävästi, mutta kuinka kauan lihaa tulisi antaa lämmetä?

HKFoodsin tuotekehitystiimin Food Designer Kira Weckman kertoo Ilta-Sanomille, että useimmille tuotteille riittää lyhytkin aika lämpenemiseen.

Kun tuotteen lämpötila ehtii tasaantumaan huoneenlämmössä noin puolesta tunnista tuntiin, kypsyy se tasaisemmin ja nopeammin. Myös paistopinnasta tulee parempi, Weckman kertoo.

Pienemmille lihoille puolikin tuntia voi siis riittää, mutta suuremmat palat – kuten kokonaiset kanat tai luulliset lihat – hyötyvät pidemmästä, jopa tunnin mittaisesta temperoinnista.

Suurimmalle osalle tuotteista riittää vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä ennen grillaamista.

Flank steaks
Kuva: Wikipedia Commons

Atria Foodservicen kehityspäällikkö Kasper Sjöholm on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa tärkeää on, että liha ei ole jääkaappikylmää, kun se menee grilliin.

Jos kylmä liha lyödään suoraan jääkaapista kuumaan grilliin, niin shokki on lihalle todella kova. Varsinkin naudalle, joka usein jätetään mediumiksi. Lihan lämpötilan on parempi olla noin 20 asteen hujakoilla.

Lämpenemistä ei tarvitse pelätä liikaa

Suomalaiset on opetettu niin ruokaturvallisiksi, mikä on kyllä todella hyvä asia, mutta usein saatetaan pelätä, että voiko liha olla liian kauan lämpimässä.

Tärkeintä on kuitenkin välttää ääripäitä – lihaa ei pidä jättää huoneenlämpöön tuntikausiksi, etenkin suorassa auringonpaisteessa.

Lähde: IS

LUE MYÖS: Nämä haukinugetit häviävät pannulta hetkessä – rapeita ja sisältä mehukkaita (Kalajutut.fi)