On ihanaa avata ja nauttia kylmä hiilihapotettu juoma kuumana kesäpäivänä. Hiilihapotettujen juomien, kuten limsojen ja kivennäisvesien, nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa haittoja tietyille riskiryhmille.

Muistathan, että keho tarvitsee suoloja ja nesteytystä, jonka vuoksi hiilihapotetun kivennäisveden voi korvata esimerkiksi tavallisella kivennäisvedellä.

pxhere.com

Seuraavien ryhmien tulisi harkita näiden juomien välttämistä tai niiden käytön rajoittamista:

  1. Ruoansulatusongelmista kärsivät: Hiilihapotetut juomat voivat aiheuttaa turvotusta, röyhtäilyä ja vatsavaivoja ihmisille, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) tai muita ruoansulatusvaivoja.
  2. Refluksitautia sairastavat: Hiilihapotus voi pahentaa oireita, kuten närästystä ja hapon nousua.
  3. Ihmiset, joilla on taipumus ilmavaivoihin: Hiilihapotetut juomat voivat lisätä kaasun muodostumista ja siten pahentaa ilmavaivoja.
  4. Hammasterveydestä huolestuneet: Hiilihapotus lisää juoman happamuutta, mikä voi kuluttaa hammaskiillettä ja johtaa hampaiden reikiintymiseen. Erityisesti sokeripitoiset hiilihapotetut juomat ovat haitallisia hampaille.
  5. Ylipainosta tai diabeteksesta kärsivät: Sokeripitoiset hiilihapotetut juomat sisältävät paljon kaloreita ja voivat edistää painonnousua sekä vaikeuttaa verensokerin hallintaa.
  6. Luuston terveydestä huolestuneet: Joidenkin tutkimusten mukaan runsaasti hiilihapotettuja juomia (erityisesti cola-juomia) nauttivat voivat olla alttiimpia luuston heikkenemiselle ja osteoporoosille.
  7. Raskaana olevat naiset: Raskauden aikana on suositeltavaa välttää suuria määriä sokeripitoisia ja kofeiinipitoisia juomia, mukaan lukien monet hiilihapotetut juomat.

On tärkeää huomata, että kivennäisvesi ilman sokeria ja lisäaineita voi olla terveellinen vaihtoehto monille, mutta edellä mainittujen riskiryhmien kannattaa silti olla varovaisia ja kuunnella omaa kehoaan.

Jos hiilihapotetut juomat aiheuttavat ongelmia, on suositeltavaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.