Syö kalaa 2-3 kertaa viikossa ja suosi kotimaisia vaihtoehtoja.
Kotimainen kala on ekologinen ja terveellinen valinta. Ostamalla Suomessa kasvatettua tai pyydystettyä kalaa, tuet myös suomalaisia kalastajia.
Kalsiumia, jodia, proteiinia ja vitamiineja
– Kalan terveyshyötyjä ovat muun muassa kalsium, jodi, proteiini ja vitamiinit. Planetaarisesta näkökulmasta kalan käytön lisääminen hyödyttää sekä yksilön terveyttä että ympäristöä. Kalan syöminen pidentää elinikää ja vähentää sairauksia ja lisäksi kalalla on pienempi hiilijalanjälki kuin lihalla, kertoo tutkija Riikka Airaksinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

2-3 kertaa viikossa vaihdellen kalalajeja
THL:llä työskennellyt Airaksinen on tutkinut kalan turvallista käyttöä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa, vaihdellen eri kalalajeja ravitsemussuositusten mukaisesti. Kalan syömisessä on tärkeää huomioida myös kalakantojen kestävyys sekä se, onko kala pyydetty tai kasvatettu vastuullisesti. Uhanalaisia ja vaarantuneita lajeja ei tule käyttää ravinnoksi lainkaan.
– Jos puhutaan kalan ympäristövaikutuksista, niin kalan tuottamat kasvihuonepäästöt ovat selkeästi pienempiä kuin minkään lihan tuotannon, oli kyse sitten punaisesta lihasta tai siipikarjan lihasta. Ympäristön kannalta parhaita vaihtoehtoja Suomessa ovat yleisesti ottaen sisävesien luonnonkalat, joten niiden käyttöä tulisi lisätä.
– Lisäksi kasvatettu kala on yhtä lailla terveellistä ja sen osalta rehutehokkuus parempi kuin maanpäällä kasvatettavilla eläimillä, Airaksinen toteaa.
Airaksisen mukaan kalan kulutusta tulisi lisätä mahdollisuuksien mukaan kotimaisilla vaihtoehdoilla. Hän nostaa esiin useita suomalaisille sopivia kaloja: muikku, ahven, kuha, särki ja lahna ovat kaikki hyviä valintoja, samoin kuin kotimaisesti kasvatettu kirjolohi ja siika.
Siika on monien suosikkikala, josta syntyy herkullisia ruokia. Esimerkiksi klassinen ceviche on erinomainen makupari varhaisperunoiden kanssa.
Siikaceviche
- 1 iso siikafilee
- 2 limeä
- ½ kurkku
- ½ punasipuli
- 1 kevätsipuli
- 3 rkl hienonnettua korianteria
- 2 rkl hienonnettua tilliä
- 1 tl sokeria
- suolaa
Valmistusohjeet
1. Poista siikafileestä nahka ja ruodot. Kuutioi siika reilun kokoisiksi kuutioiksi, noin pari senttiä per sivu. Purista limemehu siikakuutioiden päälle.
2. Huuhtele ja halkaise kurkku, leikkaa puolikuun mallisiksi viipaleiksi, niin ohueksi kuin saat.
3. Kuori punasipuli, puolita, leikkaa niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista.
4. Hienonna kevätsipuli.
5. Sekoita ainekset kaikki kulhossa sekaisin, lisää mausteet ja anna maustua puoli tuntia. Tarjoile hyvän leivän tai uusien perunoiden kera.
Lähde: Pro Kala ry