49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaatit ja kurkut virheellisesti jääkaapissa, puutarhakauppaliiton kyselystä käy ilmi.

Kyselystä kävi ilmi, että 35 prosenttia säilyttää kurkkua tai tomaattia jääkaapissa. Vain 17 prosenttia säilyttää molempia vihanneksia oikeaoppisesti huoneenlämmössä.

Miksi tomaatit laitetaan jääkaappiin?

Kyselystä käy ilmi, että tomaatteja ja muita vihanneksia pidetään jääkaapissa siinä uskossa, että ne säilyvät paremmin ja maistuvat herkullisemmilta. Lisäksi jääkaapeissa olevat vihanneslokerot houkuttelevat monet säilömään kaikki vihannekset niihin.

Jääkaappi pilaa maun

Puutarhakauppaliiton mukaan tomaattien maku kärsii huomattavasti jääkaappisäilytyksessä. Kylmyys tekee tomaateista happamia ja mauttomia, koska niiden sokerin määrä pienenee ja hapokkuuden määrä kasvaa.

– Välillä saamme palautetta tomaattien mauttomuudesta. Tomaatin maku häviää jääkaapissa, joten säilytys vaikuttaa makuun ratkaisevasti. Usko jääkaapissa säilyttämisestä elää kuitenkin vahvana, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Kuva: pxhere.com

Säilytä tomaatteja näin

Säilytä tomaatteja huoneenlämmössä, jotta niiden maku pysyy herkullisena. Paras säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta lämpimämpi on aina parempi kuin kylmä. Lämpimässä tomaatti kypsyy nopeammin, mutta kylmässä se menettää makunsa, vaikka säilyykin paremmin ja pysyy kimmoisana.

Tomaatit tuottavat myös runsaasti etyleeniä, joten niitä ei kannata säilyttää etyleenille alttiiden kasvisten, kuten esimerkiksi kurkun ja yrttien, läheisyydessä. Etyleeni on kaasu, joka nopeuttaa hedelmien ja kasvisten kypsymistä. Se voi myös muuttaa lähellä olevien kasvisten makua.

Yhteenvetona:

  1. Säilytä tomaatteja huoneenlämmössä (optimaalinen lämpötila +13 astetta)
  2. Älä säilytä tomaatteja suorassa auringonvalossa (voivat kypsyä liian nopeasti)
  3. Säilytä tomaatteja erillään muista vihanneksista ja yrteistä

Tiesitkö sinä ettei tomaatteja kannata säilyttää jääkaapissa? Jaa uutinen ystävillesi, jotta he saavat nauttia kesällä mahdollisimman herkullisista vihanneksista!