Jotkin ruoat voivat ehkäistä hiustenlähtöä.

Hiustenlähtö voi olla merkki sairaudesta tai muusta vaivasta. Lisäksi perinnölliset syyt ovat merkittävä tekijä hiustenlähdön aiheuttajana.

Healthline.com listasi ruokia, jotka voivat estää DHT-tuotantoa ja täten ehkäistä hiustenlähtöä. Dihydrotestosteroni (DHT) on hormoni, joka aiheuttaa hiustenlähtöä, erityisesti miehillä.

Kuva: Flickr.com

1. Vihreä tee

Vihreä tee on suosittu juoma ympäri maailmaa. Vihreän teen valmistusprosessi säilyttää teen luonnolliset ainesosat, kuten epigallokatekiinin (EGCG).

Healthline -sivuston mukaan epigallokatekiinilla on todettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka voivat ehkäistä hiustenlähtöä seuraavasti:

  • suojaamalla hiustuppeja
  • edistämällä hiusten kasvua
  • vahvistamalla immuunijärjestelmää
  • estämällä hiussolujen kuolemaa

Vaikka tulokset ovat lupaavia, niin vihreän teen vaikutuksia hiusten hyvinvointiin ei tunneta vielä kokonaisvaltaisesti.

Kuva: Wikipedia Commons

2. Kookosöljy

Kookosöljy saadaan kookospähkinän hedelmälihasta. Sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa, mutta sillä on myös monia käyttötapoja kauneuden-, ihon-, ja hiustenhoidossa.

Kookosöljy sisältää runsaasti rasvaa, joka koostuu keskipitkistä triglyserideistä (MCT), pääasiassa lauriinihapon muodossa. Lauriinihapon on todettu joissakin tutkimuksissa todettu estävän dihydrotestosteronin (DHT) tuotantoa.

Kliinisiä tutkimuksia tulee kuitenkin tehdä lisää, jotta kookosöljyn vaikutuksista voidaan tehdä varmoja johtopäätöksiä.

Kuva: timelessmoon

3. Sipulit (ja muut kversetiiniä sisältävät ruoat)

Sipulia lisätään moniin ruokiin sen makean ja terävän maun ansiosta.

Sipulit sisältävät vain vähän kaloreita, mutta niissä on runsaasti antioksidantteja. Yhden antioksidantin, kversetiinin, on todettu estävän DHT-tuotantoa ja vähentää oksidatiivista stressiä.

Muita kversetiinirikkaita hedelmiä ja vihanneksia ovat:

  • parsa
  • pinaatti
  • lehtikaali
  • omenat
  • marjat
Kuva: pexels.com

4. Kurkuma

Kurkuma on mauste, jota käytetään laajasti ruoanlaitossa ja sen terveyshyötyjen vuoksi. Näitä hyötyjä ovat muun muassa:

  • Niveltulehduskivun vähentäminen
  • Kolesterolitasojen parantaminen
  • Liikunnasta palautumisen tehostaminen

Nämä vaikutukset liittyvät kurkuman aktiivisiin yhdisteisiin, joita kutsutaan kurkuminoideiksi, joista tutkituin on kurkumiini.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiini alentaa DHT-tasoja estämällä alfa-5-reduktaasi-entsyymin toimintaa.

Lähde: Healthline.com