Jyrki Sukula kannustaa käyttämään aisteja kalan tuoreuden arvioinnissa.
Pitkän uran ravintola-alalla tehnyt Jyrki Sukula tunnetaan nykyään myös intohimoisena kalamiehenä. Hän on yksi suomalaisen kalanviljelyteknologiayrityksen, Finnforelin, perustajista ja on vahvasti mukana edistämässä kotimaisen kasvatetun kirjolohen arvostusta.
Vinkit tuoreen kirjolohen tunnistamiseen
Keväällä Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä Ruoka 2025 -messuilla Sukula jakoi käytännön vinkkejä siitä, miten tunnistaa tuore kirjolohi kalatiskillä. Sukula antoi messujen yhteydessä haastattelun MTV:lle.
– Tuoreen kirjolohen tunnistaa siitä, että se ei tuoksu millekään. Raikas kala ei tuoksu tavallaan kalalle. Se ei tuoksu millekään, Sukula sanoi MTV:n Makuja ruokasivulle.
Ei saa olla limaisuutta
Hänen mukaansa myös kalan ulkoiset piirteet paljastavat paljon sen tuoreudesta. Limaisuutta ei pitäisi näkyä, vaan kalan pinnan tulisi olla kiiltävä ja elinvoimainen.
– Jos ostaa kokonaisen kalan, sen katse on kirkas ja kidukset ovat punaiset. Ei niin kuin suomalaisella miehellä lauantaiaamuna, että silmät ovat punaiset ja kidukset ovat harmaat, Sukula vitsaili.
Kirjolohi on sekä ekologinen, että herkullinen valinta – Herkuttelijat suosittee, että valitset aina kotimaisen lohen ulkomaisen sijasta!
Lähde: MTV / Makuja